Bakara Suresinin 156 ve 157. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Bakara Suresinin 156 ve 157. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara Suresinin 156 ve 157. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız?

2/BAKARA-156: Ellezîne izâ esâbethum musîbetun, kâlû innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn(râciûne).
Onlar ki, kendilerine bir musîbet isabet ettiği zaman: “Biz muhakkak ki Allah içiniz (O’na ulaşmak ve teslim olmak için yaratıldık) ve muhakkak O’na döneceğiz (ulaşacağız).” derler.


ellezîne izâ esâbethum musîbetun: Onlara bir musîbet isabet ettiği zaman.
kâlû: Derler ki.
innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn(râciûne): Biz muhakkak ki Allah içiniz ve mutlaka O’na döneceğiz (Allah'a döneceğiz, Allah'a ulaşacağız) ve biz O’nun için yaratıldık.
innâ lillâhi: Biz Allah içiniz. Yani “Allah için yaratıldık ve muhakkak O’na döneceğiz; rücû edeceğiz; ruhumuzu ölmeden Allah'a ulaştıracağız.”

Bakara 157:

2/BAKARA-157: Ulâike aleyhim salâvâtun min rabbihim ve rahmetun ve ulâike humul muhtedûn(muhtedûne).
İşte onlar (dünya hayatında Allah’a mutlaka döneceklerinden emin olanlar) ki Rab’lerinden salâvât ve rahmet onların üzerinedir. İşte onlar, onlar hidayete ermiş olanlardır.


ulâike aleyhim salâvâtun min rabbihim: Onların üzerine Rab’lerinden salâvât vardır ve rahmet vardır.
ve ulâike humul muhtedûn(muhtedûne): İşte onlar hidayette olanlardır. (Allah'a dönecek olan insanlar.)  
Ve Bakara 46:

2/BAKARA-46: Ellezîne yezunnûne ennehum mulâkû rabbihim ve ennehum ileyhi râciûn(râciûne).
Onlar (o huşû sahipleri) ki, Rab’lerine (dünya hayatında) muhakkak mülâki olacaklarına ve (sonunda ölümle) O’na döneceklerine yakîn derecesinde inanırlar.


ellezîne yezunnûne ennehum mulâkû rabbihim ve ennehum ileyhi râciûn(râciûne): O huşû sahipleri ki onlar Rab’lerine muhakkak ki mülâki olacaklarını ve mutlaka ona döneceklerini, ruhlarını ölümden sonra tekrar O’na döndüreceklerini bilirler.

Bakara 156 ve 157 âyet-i kerimelerinde Allahû Tealâ insanların nasıl Allah'a ulaşmayı dilediklerini ve nasıl hidayete erdiklerini ifade ediyor. Kendilerine musîbet ettiği zaman ondan yılacak yerde o musîbet sebebiyle Allah'ın kendilerine bir şey hatırlattığını düşünüyorlar. Ve diyorlar ki: “Biz Allah için yaratıldık. Mutlaka Allah'a geri döneceğiz.”
 
Bu musîbet bu sebeple başımıza gelmiştir. Allah'a geri dönmemiz lâzım geldiğini Allah bize hatırlatıyor. Bakara 157’de zaten hidayete erenlerin onlar olduğu kesin şekilde ifade buyrulmuş. Bakara 46’da aynı şey var: “Onlar, Rab’lerine mülâki olacaklardır. Ruhlarını ölmeden evvel Allah'a ulaştıracaklardır.”

Öyleyse aralarında bir ilişki kesin olarak mevcuttur.   

Benzer konular