Hicr Suresinin 39. ve 40. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » İhlâs Makamı (irşad olma) » Hicr Suresinin 39. ve 40. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Hicr Suresinin 39. ve 40. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız?

Hicr Suresinin 39. ve 40. âyet-i kerimelerinde, bakalım ne diyor Allahû Tealâ:

15/HİCR-39: Kâle rabbi bi mâ agveytenî le uzeyyinenne lehum fîl ardı ve le ugviyennehum ecmeîn(ecmeîne).
(İblis şöyle) dedi: “Rabbim, beni azdırmandan dolayı, onlara mutlaka yeryüzünde (azgınlığı) süsleyeceğim ve mutlaka onların hepsini azdıracağım.”


“İblis dedi ki: ‘Rabbim! Beni azdırmandan dolayı, onlara mutlaka yeryüzünde (azgınlığı) süsleyeceğim, (dünya hayatına onları çevireceğim) ve mutlaka onların hepsini azdıracağım.’”

Hicr Suresinin 40. âyet-i kerimesi:
 
15/HİCR-40: İllâ ıbâdeke minhumul muhlasîn(muhlasîne).
“Ancak onlardan muhlis olan kulların müstesna.”


“Ama onlardan muhlis olan kulların müstesna.”

İşte bir insanın artık şeytanın oyunlarına hiç gelmeyeceği bir nokta var mıdır? Vardır, ihlâs noktası bunu ifade eder. Kişinin nefsinin kalbi Allah’ın nurlarıyla tamamen dolmuş olur, daimî zikirdedir. Artık şeytanın sığınabileceği hiçbir yer yoktur onun kalbinde, o kişiyi azdıramaz.

Öyleyse sevgili öğrenciler, izleyenler, dinleyenler, sevgili kardeşlerim, can dostlarım, gönül dostlarım! Görüyorsunuz ki; şeytan bunu söylüyor ve bir başka âyet-i kerimede de iblisin söylediği neydi? “Eğer beni kıyâmet gününe kadar yaşatırsan, pek azı hariç onların hepsini kendime bağlayacağım.” Burada da pek azı hariç dediği, muhlis kullar, halis kullar. Aslında muhlis olmadan evvelki noktadan itibaren de iblisin bir şey yapmaması söz konusudur.

Kimlere yapamaz? Gerçekten Allah’a ulaşmayı dileyen herkese, hiç kimseye bir şey yapamaz. Bu, Allah’a ulaşıncaya kadar geçen devre için. O noktadan sonraki devrede ise bir şeyler yapabilir ama ihlâsa ulaşmış olan kimseye yapamaz.

Benzer konular