Zumer 53 ile Furkân 70 arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Zumer 53 ile Furkân 70 arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Zumer 53 ile Furkân 70 arasında bir ilişki var mıdır?

39/ZUMER-53: Kul yâ ıbâdiyellezîne esrefû alâ enfusihim lâ taknetû min rahmetillâhi, innallâhe yagfiruz zunûbe cemîâ(cemîan), innehu huvel gafûrur rahîm(rahîmu).
De ki: "Ey nefsleri üzerine israf yüklemiş (haddi aşmış) kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Muhakkak ki Allah, günahların hepsini mağfiret eder (sevaba çevirir). O, muhakkak ki O; Gafûr’dur (mağfiret eden), Rahîm’dir (rahmet nuru gönderen)."

 
Furkân Suresinin 70. âyet-i kerimesi:

25/FURKÂN-70: İllâ men tâbe ve âmene ve amile amelen sâlihan fe ulâike yubeddilullâhu seyyiâtihim hasenât(hasenâtin), ve kânallâhu gafûran rahîmâ(rahîmen).
Ancak kim (mürşidi önünde) tövbe eder (böylece kalbine îmân yazılıp, îmânı artan) mü’min olur ve salih amel (nefs tezkiyesi) yaparsa, o taktirde işte onların, Allah seyyiatlerini (günahlarını) hasenata (sevaba) çevirir. Ve Allah, Gafur’dur (günahları sevaba çevirendir), Rahîm’dir (rahmet nuru gönderendir).


illâ men tâbe ve âmene: Sadece tövbe eden ve âmenû olan.
ve âmene ve amile amelen sâlihan: Nefsi ıslâh edici ameller işleyen. (Buradaki âmenû olmak kalbine îmân yazılarak mü'min olmak istikametinde, 2. defa kalbindeki îmân artan bir mü'min olmak istikametinde kullanılıyor. Ve kişi nefs tezkiyesine başlıyor çünkü bu noktadan itibaren nefs tezkiyesi yapınca (zikir yapınca) Allah’ın katından gelen rahmet, fazl ve salâvât kişinin kalbine geliyor, fazıllar nefsin kalbindeki îmân kelimesinin etrafında toplanmaya başlıyor. Bu nefs tezkiyesidir.)
fe ulâike yubeddilullâhu seyyiâtihim hasenât(hasenâtin): Allah onların (günahlarını) seyyiatini hasenata (sevaba) çevirir (kaybettikleri dereceleri kazandıkları derecata çevirir).
ve kânallâhu gafûren rahîmâ(rahîmen): Allah Gafur’dur (günahları sevaba çevirendir), Rahîm’dir (rahmet nuru gönderendir, Rahîm esmasıyla tecelli edendir).

“Bu âyet-i kerimeyle Furkân Suresinin 70. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?”

1. ilişki Furkân Suresinin dışındaki ilişkidir; günahların örtülmesi.
2. ilişki Furkân Suresinin 70. âyet-i kerimesi ile alâkalıdır; günahları örtüldükten sonra Allah’ın o günahları sevaba çevirmesi.

Benzer konular