Zumer Suresinin 53. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Af ve Mağfiret » Zumer Suresinin 53. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Zumer Suresinin 53. âyet-i kerimesini açıklar mısınız?

Zumer Suresinin 53. âyet-i kerimesi:

39/ZUMER-53: Kul yâ ıbâdiyellezîne esrefû alâ enfusihim lâ taknetû min rahmetillâhi, innallâhe yagfiruz zunûbe cemîâ(cemîan), innehu huvel gafûrur rahîm(rahîmu).
De ki: "Ey nefsleri üzerine israf yüklemiş (haddi aşmış) kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Muhakkak ki Allah, günahların hepsini mağfiret eder (sevaba çevirir). O, muhakkak ki O; Gafûr’dur (mağfiret eden), Rahîm’dir (rahmet nuru gönderen)."


kul yâ ıbâdiyellezîne esrefû alâ enfusihim lâ taknetû min rahmetillâh(rahmetillâhi): De ki: “Kendi aleyhlerinde haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin.”
innallâhe yagfiruz zunûbe cemîâ(cemîan): Şüphesiz Allah, bütün günahları mağfiret etmeye (sevaba çevirmeye) kaadirdir.
innehu huvel gafûrur rahîm(rahîmu): Muhakkak ki O, rahmet gönderendir ve günahları sevaba çevirmeye kaadir olandır.

Şimdi bir insan düşünün sevgili kardeşlerim! Ne kadar çok günahı olursa olsun, aleyhe haddi çok aşmış insanlar düşünün. İnsan öldürmüşler, çeşitli suçlar işlemişler, her türlü günahı işlemişler. Bu insanların kaybettiği dereceler çok yüksek dereceler. Ve böyle bir insanın (bu kadar büyük günahlar işlemiş bir insanın) Allah’a ulaşmayı dilediğini düşünelim; ne olur? Allah’a ulaşmayı dilediği anda, Allah Rahîm esması ile tecelli eder. Derhâl kulaklardaki vakrayı, gözlerdeki hicab-ı mestureyi, kalpteki ekinneti alır, kalbin mührünü açar, küfür kelimesini alır, aldığı ekinnetin yerine ihbat koyar.

Bunları yaparken (bu 7 tane işlemi gerçekleştirirken) Allahû Tealâ ne yapar? Her bir işlem için o kişinin derecelerini arttırır. Öyle arttırır ki; bu kişinin artmış olan (Allahû Tealâ’nın arttırdığı) dereceleri sebebiyle, sevapları günahlarını mutlaka aşar.

Kişi Allah’a ulaşmayı diledi ve öldü. Bu kişi çok büyük günahlar işlemiş birisi; nereye girer? Allah’ın cennetine girer sevgili kardeşlerim. Allah 5-6 dakikada 7 tane işlev birden oluşturur. Birkaç dakika içerisinde; bir taraftan gözlerdeki hicab-ı mesture öbür taraftan görme hassasının üzerindeki gışavet, bir taraftan kulaklardaki vakra öbür taraftan işitme hassasının üzerindeki mühür alınır. Bir taraftan kalbin mührünün açılması, içindeki küfür kelimesinin dışarı alınması, ekinnetin küfürle beraber dışarı alınması ve kişinin kalbine Allahû Tealâ’nın ihbatı koyması gerçekleşir. 7 işlev… Bu 7 işlevin her birisi için Allahû Tealâ dereceler verir kuluna. Bu verdiği derecelerle kişinin mutlaka günahları sevaplarını aşar.

Cennete girmenin şartı, sevapların günahları aşmasıdır. Ve Allah’a ulaşmayı dileyen hiç kimsenin cehenneme girmesi mümkün değildir (kaybettiği dereceler itibariyle) sadece Allah’a ulaşmayı dilemeyenler (kaybettiği dereceler itibariyle) cehenneme girecek olanlardır.

Öyleyse ne kadar büyük ölçüde bir insan derecat kaybetmiş olursa olsun, bu kişinin kaybettiği dereceler ne kadar büyük olursa olsun, Allah mutlaka o kaybettiği dereceleri örtecek kadar sevap veriyor kişiye.

Sevgili öğrenciler, izleyenler ve dinleyenler! Öyleyse korkmalarına gerek var mı? Ne kadar haddi aşmış olurlarsa olsunlar, ne kadar çok haddi aşmışlarsa o kadar çok derece ilâve ediyor Allahû Tealâ. Mutlaka kazandığı dereceleri, kaybettiği derecelerden öteye geçiriyor. Diyor ki: “Kim Bize ulaşmayı dilerse, Biz onların günahlarını örteriz.”

Yeter mi? Yetmez. 14. basamakta 12. ihsanıyla bu kişiyi mürşidine ulaştırıyor. O zaman, örttüğü günahların ötesinde bir de o günahları sevaba çeviriyor Allahû Tealâ. Günahları örtüyor, sonra da o günahları sevaba çeviriyor. Ne oldu? Sevaplar günahların 2 katı oldu.

Yeter mi? Hayır yetmez. Aynı anda o kişinin ruhu vücudundan ayrılıyor, Allah’a doğru yola çıkıyor ve Allahû Tealâ o kişiye o güne kadar 1’e 10 verirken, her sevabına 1’e 100 vermeye başlıyor ve ruhu 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. gök katlarını aşarken, 1’e 100 olan rakam 1’e 200’e, 300’e, 400’e, 500’e, 600’e ve 700’e ulaşıyor sevgili kardeşlerim. Böylece kişinin günahları ne kadar çok olursa olsun onun endişe etmesine mal olmadığını, sadece Allah’a ulaşmayı dilemesini istiyor Allahû Tealâ.

Biliniz ki; cehenneme gidenler sadece Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerdir sevgili kardeşlerim. Günahı kişinin ne kadar çok olursa olsun, netice Allah için değişmez. Kim Allah’a ulaşmayı dilerse, Allah onu mutlaka cennetlik kılar. Bu kadar kolay, bu kadar açık bir hüviyette Allahû Tealâ insanlara onların mutluluğunu sağlayacak olan bütün güzellikleri teslim etmeye hazır sevgili öğrenciler, izleyenler, dinleyenler.

Benzer konular