Kehf-57 ve Bakara-7 arasında illiyet rabıtası var mı?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Kehf-57 ve Bakara-7 arasında illiyet rabıtası var mı?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kehf-57 ve Bakara-7 arasında illiyet rabıtası var mı?

18/KEHF-57: Ve men azlemu mimmen zukkire bi âyâti rabbihî fe a’rada anhâ ve nesiye mâ kaddemet yedâhu, innâ cealnâ alâ kulûbihim ekinneten en yefkahûhu ve fî âzânihim vakrâ(vakran) ve in ted’uhum ilâl hudâ fe len yehtedû izen ebedâ(ebeden).
Rabbinin âyetleri zikredildiği (hatırlatıldığı) zaman ondan yüz çeviren ve elleriyle takdim ettiklerini (günahlarını) unutan kimseden daha zalim kim vardır? Muhakkak ki Biz, onların kalplerinin üzerine (fıkıh etmeyi engelleyen) ekinnet kıldık. Ve onların kulaklarında (işitmeyi engelleyen) vakra vardır. Sen, onları hidayete davet etsen de bundan sonra onlar, ebediyyen asla hidayete eremezler.


"Rabbinin âyetleri zikredildiği zaman O’ndan yüz çeviren ve elleriyle takdim ettiklerini, yani günahlarını unutan kimseden daha zalim kim vardır? Muhakkak ki Biz onların kalplerinin üzerine fıkıh etmeyi engelleyen ekinnet kıldık. Ve onların kulaklarında işitmeyi engelleyen vakra vardır. Sen onları hidayete davet etsen de bundan sonra onlar ebediyyen, asla hidayete eremezler."

Burada Allahû Tealâ kalplerine ekinnet koyduğunu, bu sebeple fıkıh edemediklerini ve kulaklarında vakra olduğunu söylüyor, bu sebeple de işitemediklerini ifade ediyor.

Bakara 7:

2/BAKARA-7: Hatemallâhu alâ kulûbihim ve alâ sem’ıhim, ve alâ ebsârihim gışâvetun, ve lehum azâbun azîm(azîmun).
Allah onların kalplerinin üzerini ve işitme (sem’î) hassasının üzerini mühürledi ve görme (basar) hassasının üzerine gışavet (perde) çekti. Onlar için azîm (büyük) azap vardır.


hatemallâhu alâ kulûbihim ve alâ sem’ıhim: Allah onların kalplerini ve işitme hassalarını mühürler, kalplerindeki idrak hasasını, kalplerini mühürler ve işitme hassasını mühürler
ve alâ ebsârihim gışâveh(gışâvetun): Ve onların basar hassalarının üzerini gışavet adlı bir perdeyle örter. Yani onlar göremezler, işitemezler, idrak edemezler.
ve lehum azâbun azîm(azîmun): Onlar için azîm bir azap var.

Öyleyse Kehf 57 ile Bakara 7 arasında illiyet rabıtası kesin olarak var.

Benzer konular