Peygamber Efendimiz, "Dîn nasihattır." diyor. Gâşiye 21'e göre sahih olan hadislerin Kur'ân-ı Kerim tarafından teyit edildiğini söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Dîn » Peygamber Efendimiz, "Dîn nasihattır." diyor. Gâşiye 21'e göre sahih olan hadislerin Kur'ân-ı Kerim tarafından teyit edildiğini söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Peygamber Efendimiz, "Dîn nasihattır." diyor. Gâşiye 21'e göre sahih olan hadislerin Kur'ân-ı Kerim tarafından teyit edildiğini söyleyebilir miyiz?

Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadisinde "fid dîni nasihatun: Dîn nasihatten ibarettir.” buyurmakta. “Dîn nasihattir.” diyor. Gaşiye 21’de ise Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in bir öğüt verici olduğu hatırlatılıyor. Bu âyet ve hadise göre sahih olan hadislerin Kur'ân-ı Kerim tarafından teyit edildiğini söyleyebilir miyiz?

Tabii söyleyebiliriz. Dîn gerçekten bir nasihattir yani insanlara sadece söylenir. Söylemenin ötesinde bir şey yapamazsınız. Allah'a ulaşmayı dilemeyen bir kişiyi hiçbir zaman hidayete erdiremezsiniz. İşte Peygamber Efendimiz (S.A.V) amcası onu o kadar koruduğu halde Allah'a ulaşmayı dilemediği için tabii bu yüzden Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e de tâbî olması söz konusu değildi kurtaramadı. O cehenneme gidecek.

“Bu âyet ve hadise göre sahih olan hadislerin Kur'ân-ı Kerim tarafından teyit edildiğini söyleyebilir miyiz?”

Ne diyor Gâşiye 21’de?

88/GÂŞİYE-21: Fe zekkir innemâ ente muzekkirun.
Artık zikret (hatırlat), sen sadece müzekkirsin (hatırlatıcısın).


“Artık sen yanlız öğüt ver. Sen yalnızca bir öğüt vericisin.” diyor.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) de:

“Dîn nasihatten ibarettir, öğütten ibarettir. Sen sadece bir nasihat vericisin.” diyor Allahû Tealâ. Peygamber Efendimiz (S.A.V) de nasihat veriyor. Yani Kur'ân-ı Kerim’i nasihat olarak sahâbeye öğretiyor. Kur'ân-ı Kerim’i nasihat olarak sahâbeye öğretiyor.

Öyleyse Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in herşeyi bir öğüttür. Kur'ân’la nasihat veriyor. Peki Kur'ân’ın ötesinde nasihat verdikleri oluyor mu? Elbette oluyor. Mesela yemek yemek konusunda 2 tane nasihati var:

1- Acıkmadan sofraya oturmayın.
2- Doymadan kalkın.

Muhakkak ki Allahû Tealâ ona bunu da vahyetmiştir. Her söylediği Allah'ın söylettiğiydi ama Kur'ân-ı Kerim’de tam bu şekilde yazmıyor. Yazmaması bir şey ifade etmez ama Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in sözlerinin öğüt olduğu kesin, bu ifadeyle.

Benzer konular