A’raf Suresinin 146. âyet-i kerimesinin muhtevasını izah eder misiniz? Âyet-i kerimede belirtilen Allahû Tealâ’nın âyetlerinden engellediği kişileri kalblerinde zeyg olanlar ve Allahû Tealâ tarafından seçilmeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » A’raf Suresinin 146. âyet-i kerimesinin muhtevasını izah eder misiniz? Âyet-i kerimede belirtilen Allahû Tealâ’nın âyetlerinden engellediği kişileri kalblerinde zeyg olanlar ve Allahû Tealâ tarafından seçilmeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

A’raf Suresinin 146. âyet-i kerimesinin muhtevasını izah eder misiniz? Âyet-i kerimede belirtilen Allahû Tealâ’nın âyetlerinden engellediği kişileri kalblerinde zeyg olanlar ve Allahû Tealâ tarafından seçilmeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Diyor ki:

7/A'RÂF-146: Se asrifu an âyâtiyellezîne yetekebberûne fîl ardı bi gayril hakkı ve in yerev kulle âyetin lâ yu’minu bihâ ve in yerev sebîler ruşdi lâ yettehızûhu sebîlen ve in yerev sebilel gayyi yettehızûhu sebîlâ(sebîlen), zâlike bi ennehum kezzebû bi âyâtinâ ve kânû anhâ gâfilîn(gâfilîne).
Yeryüzünde haksız yere kibirlenen kimseleri, âyetlerimizden çevireceğim. Bütün âyetleri görseler, ona inanmazlar. Eğer rüşd yolunu görseler, onu yol edinmezler. Ve gayy yolunu görseler, onu yol edinirler. Bu; onların, âyetlerimizi yalanlamaları ve ondan gâfil olmaları sebebiyledir.


Öyleyse ne diyor Allahû Tealâ: “Onları âyetlerimizden çevireceğiz ki bir başka ifadeyle ayetlerimizi anlamaktan men edeceğiz ki âyetlerimizin emirlerini yapmaktan onların kendi akıllarını kullandıkları için men edilmiş olması söz konusu olacaktır.” diyor Allahû Tealâ.

Ve onlar ki haksız yere yeryüzünde kibirle dolaşırlar. O kibirli insanların durumunu söylüyor. “Onlar Allah'ın bütün ayetlerini görseler inanmazlar." diyor. Ne diyor Allahû Tealâ? “Ölmeden evvel (hayattayken) ruhunuzu Bana ulaştırmayı dileyeceksiniz." diyor. Dilemiyor adam. Dilemedikleri zaman zaten onun ötesinde hiçbirşey yapmaları mümkün değil. Allah'a ulaşmayı dilemiyorlarsa hiçbir şekilde Allah'a ulaşmaları mümkün değil. Hiçbir şekilde kurtuluşları da mümkün değil. Şimdi böyle insanların durumlarını anlatıyor. Onlar Allah'ın bütün ayetlerini görseler inanmazlar. Sonra ne diyor? “Onlar irşad yolunu gördükleri zaman yani insanları rüşde ulaştıracak olan (ruhlarını Allah'a ulaştıracak olan) mürşidi gördükleri zaman kesinlikle ona tâbî olmazlar. O yola tâbî olmazlar." diyor. “Onu yol olarak ittihaz etmezler.” İrşad yolu Allah'a ulaştıran yol. Ruhu Allah'a ulaştıran yol. Fizik vücudu Allah'a teslim eden yol. Nefsi Allah'a teslim eden yol. İradeyi Allah'a teslim eden yol.

Öyleyse onlar irşad yolunu gördükleri zaman o yolu irşad yolunu kendilerine yol ittihaz etmiyorlar. Gayy yolunu cehenneme götürecek yolu gördükleri zaman onu yol ediniyorlar. Sebebi de Allah'ın âyetlerinden gâfil olmaları ve Allah'ın âyetlerini yalanlamaları.

İşte birçok insan şu anda da Allah'ın âyetlerini yalanlamakla meşgul. Allahû Tealâ diyor ki: “Bana ulaşmayı dileyeceksiniz.” “Hayır." diyorlar. “Allahû Tealâ’ya ulaşmak diye bir şey yoktur. İnsan hayattayken ruh vücuttan ayrılınca insan ölür. Öyleyse böyle bir şey hiçbir zaman olmayacaktır.”


Benzer konular