Hûd 113'te geçen zalimlerin, Nisâ 167 ve 168'e göre kendileri Allah’ın yolunda olmadıkları gibi başkalarını da Allah’ın yolundan saptıranlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Dalâlet » Hûd 113'te geçen zalimlerin, Nisâ 167 ve 168'e göre kendileri Allah’ın yolunda olmadıkları gibi başkalarını da Allah’ın yolundan saptıranlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Hûd 113'te geçen zalimlerin, Nisâ 167 ve 168'e göre kendileri Allah’ın yolunda olmadıkları gibi başkalarını da Allah’ın yolundan saptıranlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Hûd Suresinin 13. âyet-i kerimesinde “zalimlere meyletmeyin yoksa size azap dokunur” buyruluyor. Burada geçen zalimlerin  Nisâ Suresi 167. ve 168. âyetlerine göre “kendileri Allah'ın yolunda olmadıkları gibi başkalarını da Allah'ın yolundan saptıranlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Başlangıçta söyleyelim: Evet, zalimler onlardır; Allah'ın yolundan saptıranlar. Şimdi Hud-113’e bakalım:

11/HÛD-113: Ve lâ terkenû ilâllezîne zalemû fe temessekumun nâru ve mâ lekum min dûnillâhi min evliyâe summe lâ tunsarûn(tunsarûne).
Ve zalim olan kimselere meyletmeyiniz. O taktirde size ateş dokunur. Sizin Allah’tan başka dostunuz yoktur. Sonra yardım olunmazsınız.


ve lâ terkenû ilellezîne zalemû: Ve zalim olan kimselere, kişilere meyletmeyin.
fe temessekumun nâru: Eğer öyle yaparsanız, o takdirde size ateş dokunur.
ve mâ lekum min dûnillâhi min evliyâe: Ve sizin Allah’tan başka dostunuz yoktur.
summe lâ tunsarûn: Sonra yardım olunmazsınız.

Burada Allahû Tealâ açık bir şekilde “Zalimlere meyletmeyiniz.” diyor. “Sizin Allah’tan başka dostunuz yoktur.” diyor.

Kimdir zalimler? Nisâ-167 ve 168 de zalimleri görüyoruz. Ne diyor Allahû Tealâ:

4/NİSÂ-167: İnnellezîne keferû ve saddû an sebîlillâhi kad dallû dalâlen baîdâ(baîden).
Muhakkak ki inkâr edenler ve Allah’ın yolundan alıkoyanlar (saptırmış olanlar), (mürşidlerine ulaşmadıkları için) uzak bir dalâletle sapmışlardır.

4/NİSÂ-168: İnnellezîne keferû ve zalemû lem yekunillâhu li yagfira lehum ve lâ li yehdiyehum tarîkâ(tarîkan).
Muhakkak ki inkâr edenleri ve zulmedenleri (başkalarını da mürşide ulaşmaktan men edip saptıranları), Allah mağfiret edecek değildir ve yola (Allah’a ulaştıran Sıratı Mustakîm’e) hidayet edecek değildir.


"innellezîne keferû ve saddû an sebîlillâhi kad dallû dalâlen baîdâ innellezîne keferû ve zalemû"

Diyor ki Allahû Tealâ:

"Onlar muhakkak ki, kesinlikle kâfirdirler ve Allah'ın yolundan men ederler."

O kâfirler sadece Allah'a ulaşmayı dilemedikleri için kâfir değil, başka insanları da Allah'ın yolundan saptırdıkları için kâfirler. "Onlar" diyor Allahû Tealâ, uzak bir dalâlet içindedirler, başka insanları da Allah yolunda saptırdıkları için dalâlet değiller, uzak bir dalâlet içindedirler. “Onlar kâfirdirler ve zalimdirler.” diyor Allahû Tealâ.

Niçin zalimler? Başka insanları Allah'ın yolundan saptırdıkları için, Allah'a yoluna ulaşmaktan men ettikleri için onlara zulüm ediyorlar. Onların mahfolmasına sebebiyet veriyorlar. Ama böyle yaptıkları için derecat kaybediyorlar, kendilerine de zulüm ediyorlar. “Onlar başkalarına da, kendilerine zulmeden zalimlerdir.” diyor. Hem “kâfirdirler” diyor, küfrün bu muhtevasına dikkat edin!  İnsan Allah'a inanmaz, Allah'a inanmayan kâfirdir, Allah'a inanır Allah'a ulaşmayı dilemez gene kâfir hüviyetinde. Ama kim Allah'a ulaşmayı dilemekle kalmayıp başka insanlarında Allah'a ulaşmayı dilemesine mani olursa, başka insanları da Allah'ın yolundan men ederse, işte onlar sadece kâfir değildirler, onlar aynı zamanda zalimdirler aynı zamanda uzak bir dalâlet içindedirler.

lem yekunillâhu li yagfire lehum ve lâ li yehdiyehum tarîkâ: Allah onlara asla mağfiret etmez ve onları Tarîki Mustakîm’e ulaştırmaz." diyor Allahû Tealâ.

Böylece gördüğümüz şey açık ve kesin. Eğer o kişiler Allah'a  ulaşmayı dileselerdi ne olacaktı? Allah onları mürşidlerine ulaştıracaktı, tâbî olacaklardı. Tâbî oldukları zamanda Tarîki Mustakîm’e ulaşacaklardı. Ama onlar, hem kendileri Allah'ın yolunda değiller, hem de başkalarını da Allah'ın yolundan saptırıyorlar.

Öyleyse Hûd Suresinin 113. âyet-i kerimesinde zalimlere meyletmeyiniz, sizi Allah'ın yolundan saptıranlara meyletmeyiniz manası var. Çünkü zalimlerin Allah'ın yolunda insanlar ulaşmaktan men edenler olduğu Nisâ-167’ de kesinlik kazanıyor.

Öyleyse Hûd-113’te geçen zalimler, kendileri Allah'ın yolunda olmadıkları gibi başkalarını da Allah'ın yolundan saptıranlardır.  

Benzer konular