A'râf-179 ve Yûnus-7 arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Cennet - Cehennem » A'râf-179 ve Yûnus-7 arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

A'râf-179 ve Yûnus-7 arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?

Yûnus-7 ve A'râf-179 arasında bir ilişkiden bahsetmek söz konusu. İlliyet rabıtası için gerekli şartlar tamamlanmış değil. Yûnus-7’de Allahû Tealâ diyor ki:

10/YÛNUS-7: İnnellezîne lâ yercûne likâenâ ve radû bil hayâtid dunyâ vatmeennû bihâ vellezîne hum an âyâtinâ gâfilûn(gâfilûne).
Muhakkak ki onlar, Bize ulaşmayı (hayatta iken ruhlarını Allah’a ulaştırmayı) dilemezler. Dünya hayatından razı olmuşlardır ve onunla doyuma ulaşmışlardır ve onlar âyetlerimizden gâfil olanlardır.

10/YÛNUS-8: Ulâike me'vâhumun nâru bimâ kânû yeksibûn(yeksibûne).
İşte onların kazandıkları (dereceler) gereğince varacakları yer ateştir (cehennemdir).


"Onlar ki muhakkak surette bize ulaşmayı dilemezler. Onlar Bizim âyetlerimizden gâfildirler, dünya hayatından razıdırlar. Dünya hayatıyla mutmain olurlar. Gidecekleri yer ateştir." diyor.

Allah'ın âyetlerinden gâfil olduklarını sonucu, tamam. A'râf-179’da da gene aynı şey var; Allah'ın âyetlerinden gâfil olmak konusu var:

7/A'RÂF-179: Ve lekad zere’nâ li cehenneme kesîran minel cinni vel insi, lehum kulûbun lâ yefkahûne bihâ ve lehum a’yunun lâ yubsırûne bihâ ve lehum âzânun lâ yesmeûne bihâ, ulâike kel en’âmi bel hum edallu, ulâike humul gâfilûn(gâfilûne).
Ve andolsun ki; cehennemi, insanların ve cinlerin çoğuna hazırladık (yarattık). Onların kalpleri vardır, onunla fıkıh (idrak) etmezler. Onların gözleri vardır, onunla görmezler. Onların kulakları vardır, onunla işitmezler. Onlar hayvanlar gibidir. Hatta daha çok dalâlettedirler. İşte onlar, onlar gâfillerdir.


Her ikisi de Allah'ın âyetlerinden gâfil olmak konusu cihetle aralarında bir ilişki var. Ama bu bir illiyet rabıtası şekline dönüşmüyor. İlliyet rabıtası oluşması  için Allahû Tealâ’nın 2, 3 ayrı açıdan meseleye girmesi ve her iki âyette de aynı konulardan bahsetmesi, her ikisinde de aynı konunun birbirini örtmesi söz konusu. Öyle olduğu taktirde illiyet rabıtası vardır. Ama burada benzerlik olan şey Allah'ın âyetlerinden gâfil olmak, bir de cehenneme gitmek. Her ikisinde de bu ikisi var sadece.

Benzer konular