Bakara Suresinin 217. âyet-i kerimesi ile Hacc Suresinin 25. âyet-i kerimesinde geçen “Allah’ın yolundan alıkoyanlar” ifadesinin, Sıratı Mustakîm’den alıkoymak ile Mescid-i Haramdan alıkoymak ifadesinin de 5. gök katında bulunan Mescid-i Haram’ın aslından alıkoymak olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Sıratı Mustakîm » Bakara Suresinin 217. âyet-i kerimesi ile Hacc Suresinin 25. âyet-i kerimesinde geçen “Allah’ın yolundan alıkoyanlar” ifadesinin, Sıratı Mustakîm’den alıkoymak ile Mescid-i Haramdan alıkoymak ifadesinin de 5. gök katında bulunan Mescid-i Haram’ın aslından alıkoymak olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara Suresinin 217. âyet-i kerimesi ile Hacc Suresinin 25. âyet-i kerimesinde geçen “Allah’ın yolundan alıkoyanlar” ifadesinin, Sıratı Mustakîm’den alıkoymak ile Mescid-i Haramdan alıkoymak ifadesinin de 5. gök katında bulunan Mescid-i Haram’ın aslından alıkoymak olduğunu söyleyebilir miyiz?

2/BAKARA-217: Yes’elûneke aniş şehril harâmi kıtâlin fîhi, kul kıtâlun fîhi kebîr(kebîrun), ve saddun an sebîlillâhi ve kufrun bihî vel mescidil harâmi ve ihrâcu ehlihî minhu ekberu indallâh(indallâhi), vel fitnetu ekberu minel katl(katli), ve lâ yezâlûne yukâtilûnekum hattâ yeruddûkum an dînikum inistetâû ve men yertedid minkum an dînihî fe yemut ve huve kâfirun fe ulâike habitat a’mâluhum fîd dunyâ vel âhirati, ve ulâike ashâbun nâr(nâri), hum fîhâ hâlidûn(hâlidûne).
Sana haram (hürmetli) aydan ve onun içinde yapılan savaştan soruyorlar. De ki: “Onun içinde (o ayda) savaş büyük (günahtır). (Fakat insanları) Allah yolundan saptırmak (alıkoymak) ve O’nu inkâr etmek, (mü’minlere) Mescid-i Haram’ı (yasaklamak) ve onun halkını oradan (Mekke’den sürüp) çıkarmak ise Allah katında daha büyüktür (büyük günahtır). Ve fitne, (adam) öldürmekten de daha büyüktür (bir suç ve günahtır). Eğer onların güçleri yetse (yapabilseler), sizi dîninizden döndürünceye kadar sizinle savaşmaktan geri kalmazlar. Sizden kim dîninden dönerse, o taktirde o, kâfir olarak ölür. Bu sebeple işte onlar, amelleri dünyada ve ahirette boşa gitmiş olanlardır. Ve işte onlar, ateş ehlidir. Ve onlar, orada ebediyyen kalacak olanlardır.”


İnsanları Allah yolundan saptırmak ve Allah’ın yolunu, Allah’a ulaşmayı dilemeyi, Allah’a ulaşmayı inkâr etmek.

Burada açıkça Allah’a ulaşmayı dilemek ve Allah’a ulaşmak, bu iki mefhumun inkâr edilmesiyle bir hedefe ulaşılıyor. Onların kurtuluşları yok. Hepsinin amelleri boşa gitmiş durumda.

Hacc Suresinin 25. âyet-i kerimesi:

22/HACC-25: İnnellezîne keferû ve yasuddûne an sebîlillâhi vel mescidil harâmillezî cealnâhu lin nâsi sevâenil âkıfu fîhi vel bâdı, ve men yurid fîhi bi ilhâdin bi zulmin nuzıkhu min âzâbin elîm(elîmin).
Muhakkak ki kâfir olanlara ve Allah’ın yolundan alıkoyanlara ve yerlilere de dışarıdan gelenlere de eşit kıldığımız Mescid-i Haram’dan men edenlere ve orada zulüm ile (Hakk yolundan) saptırmak isteyen kimselere elîm azaptan tattıracağız.


Bakara Suresinin 217. âyet-i kerimesi ile Hacc Suresinin 25. âyet-i kerimesi arasında bir yakınlık söz konusu. Allah’ın âyetlerini inkâr edenler ve Allah’ın yolundan men edenler. Mescid-i Haram’dan men edenler. Aslında Mescid-i Haram biliyorsunuz 5. katta. Oradan da men etmiş oluyorlar. İnsanların ruhlarının Haccül ekber’i yaşayarak 5. kata, oradan 6. kata ulaşmasına engel oluyorlar. Her ikisinde de insanları Allah yolundan saptırmanın günah olduğu ve inkâr etmek, onun günah olduğu; Allah’ın yolundan alıkoymak her iki âyette de var. Her ikisinde de fizik standartlarda Mescid-i Haram’dan men etmek hem de 5. gök katındaki Mescid-i Haram’ın aslından men etmek; her ikisinde de söz konusu.

Benzer konular