Beyyine 7’de belirtilen hayrul beriyyeyi açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Beyyine 7’de belirtilen hayrul beriyyeyi açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Beyyine 7’de belirtilen hayrul beriyyeyi açıklar mısınız?

Beyyine-7:

98/BEYYİNE-7: İnnellezîne âmenû ve amilûs sâlihâti ulâike hum hayrul beriyyeti.
Muhakkak ki âmenû olanlar (Allah’a ulaşmayı dileyenler) ve salih amel yapanlar (nefs tezkiyesi yapanlar), işte onlar, onlar yaratılmışların hayırlı olanlarıdır.


“Onlar âmenûdurlar ve nefsi ıslah edici ameller işlerler. Onlar hayrul beriyedir; yaratılanların en hayırlılarıdır (yaratılanların hayırlılarıdır).”

Bu insanların özelliği Allah’a ulaşmayı dilemişler, mürşidlerine ulaşmışlar. Nefsi ıslah edici amellerde, nefs tezkiyesinde bulunuyorlar. Ruhlarını Allah’a ulaştıracaklar. Allah onların dostları. Onlar kendilerine hayırlı olanlardır, kurtuluşta olanlardır.

Öyleyse kimdir hayrul beriyyeh? Allah’a ulaşmayı diledikten sonra, mürşidine de ulaşmış ve nefs tezkiyesine başlamış olanlardır. Ne olur nefs tezkiyesine başlarsa? Şu olur; mutlaka birkaç ay içerisinde o kişinin nefsinin kalbindeki afetlerinin %50’den fazlası; %51’i mutlaka yok olacaktır. İşte onlar hayrın yolunda olanlar. Her geçen gün nefsin kalbindeki afetleri azalanlar, hayırları artanlar. Kimin nefsinin kalbi bütünüyle karanlıklarla doluysa o kişi şerrin içindedir. Kimin nefsinin kalbi bütünüyle Allah’ın nuruyla dolmuşsa o kişi hayrın içindedir. Şerr karanlıklarla, hayır aydınlıklarla temsil olunur. Ve hayrul beriyyeh, nefsinin kalbini %51’e kadar nura ulaştıranlardır. Bundan sonra daha üst seviye bir hayır müessesesi tahakkuk edecektir, daimî zikre ulaşana kadar.

Benzer konular