Bakara-78 ve 79 âyetleri ile Âli İmrân-78 arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Bakara-78 ve 79 âyetleri ile Âli İmrân-78 arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara-78 ve 79 âyetleri ile Âli İmrân-78 arasında bir ilişki var mıdır?

Bakara Suresinin 78.âyet-i kerimesinde diyor ki:

2/BAKARA-78: Ve minhum ummiyyûne lâ ya’lemûnel kitâbe illâ emâniyye ve in hum illâ yezunnûn(yezunnûne).
Ve onlardan bir kısmı ümmîlerdir. Onlar (Allah’ın) Kitabı’nı bilmezler, sadece emaniyeyi (kişilerin yazdığı kitapları) bilirler. Ve onlar sadece zanda bulunuyorlar.


“Onlar ki ümmîlerdir ve Kitab'ı bilmezler. Sadece emaniyyeyi bilirler, zannı bilirler.”

ve in hum illâ yezunnûn: Sadece zan ve kuruntu içindedirler.

Emaniyye; kişilerin asırlar boyunca yazdıkları el yazması kitaplar.

“O asırlardır yazılan el yazması kitapları bilirler. Onlar, sadece zan ve kuruntu içindedirler.” diyor.

Bakara Suresi 79. âyet-i kerime:

2/BAKARA-79: Fe veylun lillezîne yektubûnel kitâbe bi eydîhim summe yekûlûne hâzâ min indillâhi li yeşterû bihî semenen kalîlâ(kalîlen), fe veylun lehum mimmâ ketebet eydîhim ve veylun lehum mimmâ yeksibûn(yeksibûne).
Artık elleriyle (emaniye bilgiler içeren) kitabı yazanların vay haline! Sonra da onu (bu yazdıklarını) az bir bedel karşılığında satmak için: “Bu Allah’ın indindendir.” derler. İşte onlara yazıklar olsun , elleriyle yazdıkları şeylerden dolayı ve yazıklar olsun onlara, kazandıkları şeyler sebebiyle.


İşte bugünkü dîn adamlarını durumu. O Kur’ân-ı Kerim’i incelemek yerine bu kitaplardan öğrendiklerini doğru zanneden çok sayıda zavallı dîn adamı. Kendilerine ne kadar yazık ettiklerini bu dünyada anlamaları için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Anlayamazlarsa öldükleri gün anlayacaklar; ama iş işten geçmiş olacak sevgili kardeşlerim.

Bakara Suresi 79.âyet-i kerimesi:

fe veylun lillezîne yektubûnel kitâbe bi eydîhim summe yekûlûne hâzâ min indillâhi: Veyl olsun onlara, yazıklar olsun onlara ki kendi elleriyle kitap yazarlar ve sonra da “Bu kitap Allah’tan indirildi.” derler.
(İşte bu kitap Allah’ın indindendir, derler.)
li yeşterû bihî semenen kalîlâ: Onunla az bir bedele, onu satmışlardır.
fe veylun lehum mimmâ ketebet eydîhim: Yazıklar olsun onlara ki elleriyle yazarlar.
ve veylun lehum mimmâ yeksibûn: Ve onlara iktisap etikleri şeylerden dolayı da yazıklar olsun.

Bakara-78 ve 79’da bir takım sahtekârlardan bahsediliyor. Kitap yazıyorlar insanlar. Kendileri yazıyorlar ve utanç duymadan, “Bu Allah’ın katındandır.” diyorlar.

Sevgili kardeşlerim, Allah’ın katından gelen kitapla insanların kendilerinin yazdıkları kitaplar birbirlerinden kesin şekilde ayrılırlar. Allah’ın kitapları yazdırdıkları sırlarla doludur ve o sırlar, her yeni gün geldiğinde bir parça daha açılır.

Şimdi Bakara Suresinin 78 ve 79. âyet-i kerimesi bu. Bakalım Âli İmrân-78’de ne diyor Allahû Tealâ?

3/ÂLİ İMRÂN-78: Ve inne minhum le ferîkan yelvûne elsinetehum bil kitâbi li tahsebûhu minel kitâbi ve mâ huve minel kitâb(kitâbi), ve yekûlûne huve min indillâhi ve mâ huve min indillâh(indillâhi), ve yekûlûne alâllâhil kezibe ve hum ya’lemûn(ya’lemûne).
Ve muhakkak ki onlardan (Ehli Kitap'tan) bir grup mutlaka, onu (okuduklarını) kitaptan zannetmeniz için kitabı okurken dillerini eğip bükerler oysa o kitaptan değildir. O, Allah'ın katından olmadığı halde: “O, Allah'ın katındandır.” derler. Ve onlar Allah'a karşı bilerek yalan söylüyorlar.


ve inne minhum le ferîkan yelvûne elsinetehum bil kitâbi li tahsebûhu minel kitâbi ve mâ huve minel kitâb: Onlardan bir grup vardır ki kitaptan olmadığı halde, onu kitaptanmış zannetmeleri için dillerini kitaptan yana evirir, çevirirler.
ve yekûlûne huve min indillâhi: Ve derler ki: “Bu Allah’ın katındandır.”
ve mâ huve min indillâh: O, Allah’ın katından değildir.
ve yekûlûne alâllâhil kezibe ve hum ya’lemûn: Onlar, Allah’a karşı yalan söylerler. Ve hem de onlar bilirler. Allah’a karşı bile bile yalan söylerler.

Evet, Bakara Suresinin 78 ve 79. âyetleri ile Âli İmrân-78. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki mevcut.

Benzer konular