Resûllere indirilen belgeler nelerdir? Bu belgeler bütün kavimlerdeki resûller için geçerli midir? Mizan nedir? Mizan bu belgelere dâhil midir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Ölüm » Resûllere indirilen belgeler nelerdir? Bu belgeler bütün kavimlerdeki resûller için geçerli midir? Mizan nedir? Mizan bu belgelere dâhil midir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Resûllere indirilen belgeler nelerdir? Bu belgeler bütün kavimlerdeki resûller için geçerli midir? Mizan nedir? Mizan bu belgelere dâhil midir?

Hadîd Suresinin 25. âyet-i kerimesinin ışığı altında aşağıdaki soruları açıklar mısınız? 
 
Hadîd-25:

57/HADÎD-25: Lekad erselnâ rusulenâ bil beyyinâti ve enzelnâ meahumul kitâbe vel mîzâne li yekûmen nâsu bil kıst(kıstı), ve enzelnâl hadîde fîhi be’sun şedîdun ve menâfiu lin nâsi ve li ya’lemallâhu men yansuruhu ve rusulehu bil gayb(gaybi), innallâhe kavîyyun azîz(azîzun).
Andolsun ki resûllerimizi beyyinelerle (açık delillerle, ispat vasıtaları ile) gönderdik. Ve onlar ile beraber kitabı ve mizanı indirdik ki insanlar arasında adaletle hükmetsinler diye. Ve içinde kuvvetli sertlik bulunan demiri indirdik. Ve onda insanlar için pekçok menfaatler (faydalar) vardır. Ve (bu), gaybda (görmeden) kendisine ve resûllerine yardım edecek olan kimseleri, Allah’ın bilmesi (belli etmesi) içindir. Muhakkak ki Allah; Kavî’dir (güçlüdür, kuvvetlidir), Azîz’dir.


lekad erselnâ rusulenâ bil beyyinâti ve enzelnâ meahumul kitâbe vel mîzâne: Andolsun Biz resûllerimizi apaçık belgeler ile gönderdik.
ve enzelnâ meahumul kitâbe vel mîzâne: Ve onlar ile beraber kitap indirdik.
vel mîzâne: Ve mizan indirdik. Kitabı ve mizanı indirdik. Niçin?
li yekûmen nâsu bil kıst(kıstı): İnsanlar adaleti kıyamda tutsunlar diye, ayakta tutsunlar diye.
ve enzelnel hadîde fîhi be’sun şedîdun: Ve kendisinin çetin bir sertliği olan.
ve menâfiu lin nâsi: Ve insanlar için faydalı olan hadîdi; demiri indirdik.
ve li ya’lemallâhu men yensuruhu: Ve Allah Kendisine ve resûllerine.
ve rusulehu: Resûllerine kimlerin yardım edeceğini bilsin diye.
bil gayb(gaybi): Gaybda. Allah’ı görmedikleri halde. Kimlerin? Resûllerine yardım edeceğini bilsin diye.
innellâhe kavîyyun azîz(azîzun): Şüphesiz Allah kuvvet sahibidir ve üstün olandır. Azîz, üstün olan.

“Resûllere indirilen belgeler nelerdir.” diyor kardeşimiz.

Resûlller biliyorsunuz iki nev’î resûl söz konusudur:

1- Velî resuller.
2- Nebî Resûller.

Eğer Allah'ın Resûl’ü nebî resûl ise o resûle şeriat kitabı indirilir. Hz. Musa’ya indirilen Tevrat gibi, Hz. İsa’ya indirilen İncil gibi, Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e indirilen Kur'ân-ı Kerim gibi şeriat kitabı indirilir. Allahû Tealâ bütün nebîlerine şeriat kitabı verdiğini söylüyor. Kur'ân-ı Kerim'de. İsim isim de “Onlara kitap indirdik.” diye isim isim de vermiş. Hz. İbrâhîm’e, Hz. İsmail’e, Hz. Yâkup’a, Hz. Davut’a, Hz. Nuh’a kitap verdiğini isim isim söylüyor Allahû Tealâ. Bunlar nebîlere indirilen şeriat kitapları. Yani nebî resûllere indirilen kitaplar.

Bir de velî resûller var. Her kavimdeki resûller velî resûllerdir. Nebî resûller aralarında fetret devirleri olanlardır. Hz. Musa, Hz. İsa, Hz Muhammed Mustafa (S.A.V) Efendimiz. Ve Peygamber Efendimiz (S.A.V) nübüvvetin mührüdür. Hitam buluşu ifade eder. “O nebîlerin mührüdür (hitam buluşudur, sonuncusudur).” diyor Allahû Tealâ. Şeriat kitapları da Peygamber Efendimiz (S.A.V) ile beraber sona ermiştir. Kıyâmete kadar o şeriatla dünya idare edilecektir. Resûllere Allahû Tealâ’nın indirdiği kitaplar ise sohbet kitaplarıdır, şeriat kitabı değildir. Burada o kitaplarda da belgeler vardır (ispat vasıtaları). Ama bunlar hiçbir zaman bir şeriat kitabı hüviyeti taşımazlar.

“Bu belgeler bütün kavimlerdeki resûller için geçerli midir?”
 
Hayır, geçerli değildir. Allah'ın peygamberlerine indirdiği belgeler şeriat hüviyetini taşır. Ve bütün kavimlerdeki resûller için geçerli değildir. Onlar hiçbir zaman böyle bir hükmün sahibi olmazlar. Şeriat müessesesi peygamberlere indirilir.

“Mizan nedir?” diyor kardeşimiz.

Mizan; doğruların yanlışların ortaya çıkmasına sebebiyet veren bir ölçü, işaret ve Allahû Tealâ’nın resûlüne verdiği furkan. Allahû Tealâ’nın bütün resûlleri mutlaka iradelerini de Allah'a teslim etmiş olanlardır. Dolayısıyla onların furkanları Allah'ın Zat’ını da görerek temerrür etmiştir (sonuçlanmıştır). Bu onların bütün kendi kavimlerinde yaşayan insanlardan farklı oluşunu ifade eder mizanın. Yani furkanın bütün ölçüleriyle geçerli olduğu bir ölçü aletinin doğruyu yanlıştan ayırma özelliğinin en üst boyutlarının her kavmin resûlünde bulunması söz konusudur. Ve onlarla adaletin ayakta tutulması söz konusudur mizanla.

Mizan adaleti ayakta tutan meselâ; Kur'ân’daki temel kaidelerdir. Ama bu Allahû Tealâ’nın gönderdiği bu resûller o şeriat kaidelerini, adaleti ayakta tutacak olan kaideleri alan resûller nebî resûllerdir. Bu belgeler bu sebeple bütün kavimlerdeki bu resûller için hiçbir zaman geçerli değildir. Mizan da davranış biçimlerinin bütününü ifade eden bir kaideler demetidir (ölçüdür). Doğruyu yanlıştan ayıran, insanların harekât tarzını tayin eden unsurlardır. Kur'ân-ı Kerim'’deki bütün davranış biçimlerimizi dizayn eden bütün âyetler. İşte o zan hüviyetindedir.

“Mizan bu belgelere dâhil midir?”

Kavim resûllerine mizan ve belgeler verilmez. Mizan ve belgeler peygamberlere aittir. Şeriat oluşturulması onlara indirilen ile geçerlidir. O şeriatın muhtevası da mizanı oluşturur.

Benzer konular