Neml-81 ve Bakara Suresinin 18. âyet-i kerimesi ve Rûm Suresinin 53. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Neml-81 ve Bakara Suresinin 18. âyet-i kerimesi ve Rûm Suresinin 53. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Neml-81 ve Bakara Suresinin 18. âyet-i kerimesi ve Rûm Suresinin 53. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?

Neml-81:

27/NEML-81: Ve mâ ente bi hâdîl umyi an dalâletihim, in tusmiu illâ men yu’minu bi âyâtinâ fe hum muslimûn(muslimûne).
Ve sen, körleri dalâletlerinden (çevirip) hidayete erdirecek değilsin. Sen, ancak âyetlerimize inananlara işittirebilirsin. İşte onlar, teslim olanlardır.


“Ve sen, körleri dalâletlerinden hidayete erdiremezsin. Sen, ancak âyetlerimize inananlara işittirebilirsin. İşte onlar, teslim olanlardır." diyor Allahû Tealâ.

Bakara-18:

2/BAKARA-18: Summun bukmun umyun fe hum lâ yerciûn(yerciûne).
Onlar sağır, dilsiz ve kördürler. Artık onlar dönemezler.


Birer sağır, dilsiz ve kördürler. Onlar Rabblerine dönmezler.

Öyleyse Bakara-18, “Onlar sağır, dilsiz ve kördürler. Onlar dönmezler. Allah’a ulaşmazlar. Hidayete ermezler."

Rûm-53:

30/RÛM-53: Ve mâ ente bi hâdil umyi an dalâletihim, in tusmiu illâ men yu’minu bi âyâtinâ fe hum muslimûn(muslimûne).
Ve sen, körleri dalâletlerinden kurtarıp hidayete erdirecek değilsin. Sen ancak âyetlerimize îmân edenlere duyurursun. İşte onlar teslim olanlardır.


"Sen, körleri dalâletlerinden kurtarıp hidayete erdiremezsin (erdirecek değilsin). Sen ancak âyetlerimize îmân edenlere duyurursun. İşte onlar teslim olanlardır. İşittirebilirsin."

Neml-81 ile Rûm-53 çok yakın bir ilişki içerisinde. İkisi kelime kelime birbirinin aynı. Aralarında illiyet rabıtası olmanın da ötesinde kelime kelime birbirinin aynı, Neml-81 ile Rûm-53:

"Körleri, kör, sağır ve dilsizdir. Onları dalâletten kurtarıp hidayete erdiremezsin." diyor. Bütün insanlar kör, sağır ve dilsizdir Allah'a ulaşmayı diledikleri noktaya kadar. Allah furkan vermedikçe ne görme hassaları ne de gözleri açılmaz görür hale gelmez. Aralarında çok yakın bir ilişki vardır.

Benzer konular