"Allah dilediğini Kendisine seçer." ifadesinden ne anlamalıyız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » "Allah dilediğini Kendisine seçer." ifadesinden ne anlamalıyız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

"Allah dilediğini Kendisine seçer." ifadesinden ne anlamalıyız?

Sevgili Efendimiz! İnşaallah bir sorum olacak: Yanılmıyorsam sabikûn, hayırlarda yarışanlardır. Anlattığınız bir sohbette Allah’ın yoluna girenlerin seçildiğinden bahsetmiştiniz. Yani Âdemoğlunun zürriyetinden atalarımız, soyumuz seçiliyor ki; biz de onların soyundan gelenler olarak inşaallah size tâbîyiz. Bunu böyle mi anlamalıyız?

Allahû Tealâ: “Allah dilediğini Kendisine seçer.” diyor. O seçimle sizin söylediğiniz seçim birbirine eşit değil. Allahû Tealâ 2. basamakta seçer. Bu seçimi anlatıyor Allahû Tealâ Şûrâ Suresinin 13. âyet-i kerimesinde diyor ki:

42/ŞÛRÂ-13: Şeraa lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrakû fîhi, kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyhi, allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).


“Allah dilediğini Kendisine seçer.”

Bu seçilenler, insanların %90’ından fazlasıdır. En az %90’ı seçilirler. %90’ından daha fazlası seçilir. Niçin? Onlara da Allah’a ulaşmayı dilemek imkânı versin diye. Allahû Tealâ onları seçiyor ama arkası geliyor: “Ama onlardan kim Bize ulaşmayı dilerse, Biz sadece onları Kendimize ulaştırırız.” Öyleyse Allahû Tealâ hemen herkesi seçer. Ama kıymetli olan, o seçilenlerden Allah’a ulaşmayı dileyenlerdir. Bu seçilenlerden Allah’a ulaşmayı dileyenler, işte onlar Allah’ın yoluna girenlerdir.

Benzer konular