Resûl kimlere denir? Nebî kimlere denir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Resûl ve Nebî » Resûl kimlere denir? Nebî kimlere denir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Resûl kimlere denir? Nebî kimlere denir?

Nebî, peygamberdir.

Resûller 2 ayrı tip oluştururlar:

1-Velî resûller
2-Nebî resûller.

Allahû Tealâ kimlere şeriat kitabı verip de o kitapla hükmetmesini emretmişse onlar Kur'ân-ı Kerim âyetlerinde nebî olarak geçerler ve Peygamber Efendimiz (S.A.V), kendisine şeriat kitabı verilerek insanlara hükmetmesi emreledilen son nebîdir. Ahzâb Suresinin 40. âyet-i kerimesinde Allahû Tealâ diyor ki:

33/AHZÂB-40: Mâ kâne muhammedun ebâ ehadin min ricâlikum, ve lâkin resûlallâhi ve hâtemen nebiyyine, ve kânallâhu bi kulli şey’in alîmâ(alîmen).
Muhammed (A.S), sizin erkeklerinizden hiçbirinin babası olmamıştır (değildir). Fakat Allah’ın Resûl’ü ve Nebîler’in (Peygamberler’in) Hatemi’dir (Sonuncusudur). Allah, herşeyi en iyi bilendir.


“Muhammed içinizden hiçbir erkeğin babası değildir. O, Allah’ın Resûl’üdür ve hâtem-ul nebiyyindir. Peygamberlerin hatemidir, mührüdür, sonuncusudur.”

Öyleyse nübüvvet ve velâyet, birbirinden ayrı iki tane kutuptur ve nübüvvet peygamberliktir.

Bütün nebîler resûldür aynı zamanda ama bütün resûller nebî değildir. Velî resûller vardır, nebî resûller vardır.

Öyleyse, son peygamber olan, son nebî resûl olan Peygamber Efendimiz (S.A.V)’den sonra asla bir nebî, bir peygamber gelmeyecektir. Resûller bu sebeple nebî resûller yani peygamber resûller ve velî resûller olarak ikiye ayrılırlar. Velî resûllerle nebî resûller birbirinden çok ayrı hüviyetlerin sahibidir.

Bir defa velî resûller, şu anda her kavimde yaşamaktadır. Şu anda dünya üzerinde ne kadar kavim varsa bütün kavimlerde onların lisanıyla kendilerine hitap eden resûller, şu anda yaşıyor. Bunlar velî resûllerdir, evliya resûllerdir.

Nebî resûllerin aralarında fetret devirleri vardır. Meselâ kendisinden evvel Hz. İsa olan Peygamber Efendimiz (S.A.V),  Hz. İsa’dan 600 yıl sonra nübüvvete tayin edilmiştir. 600 yıl, peygambersiz bir devre geçmiştir. Ondan evvel Hz. İsa ile Hz. Musa arasında çok uzun bir zaman devresi yine peygambersiz geçmiştir.

Öyleyse resûllerin arasında fetret devri yoktur. Allahû Tealâ Mu’minûn Suresinin 44. âyet-i kerimesinde diyor ki:

23/MU'MİNÛN-44: Summe erselnâ rusulenâ tetrâ, kullemâ câe ummeten resûluhâ kezzebûhu fe etbâ’nâ ba’dahum ba’dan ve cealnâhum ehâdîs(ehâdîse), fe bu’den li kavmin lâ yu’minûn(yu’minûne).
Sonra Biz, resûllerimizi ardarda (arası kesilmeksizin) gönderdik. Her ümmete resûlü geldiği zaman, her defasında onu yalanladılar. Biz de onları birbiri arkasından (helâk ettik). Ve onları efsane kıldık. Artık mü’min olmayan kavim (Allah’ın rahmetinden) uzak olsun.


“Biz bütün kavimlere resûl göndeririz. Ve ardarda göndeririz. Ardı arası kesilmeksizin göndeririz.” diyor. Böylece görüyoruz ki; kavim resûlleri bütün kavimlerde, bütün devirlerde vardır.

Öyleyse şu anda da bütün ülkelerde Allah’ın bir resûlü, o ülkenin insanlarıyla, onların dilinde onlara anlatarak şu anda yaşıyor, hayatta.

Bütün resûller velî resûldür ama bir kısmı nebî resûldür. Bu sebeple “Bütün nebîler aynı zamanda resûldür.” demek rahatlıkla mümkün. Çünkü mutlaka risaletle görevlidirler. Ama “Bütün resûller nebîdir.” hiç kimse diyemez. Ne yazık ki Akaid’in temel kaidelerinden biri “Bütün resûller nebidir.” tarzında büyük bir hataya düşülmüş asırlarca evvel. Hâlâ hata devam ediyor.
 
Allah dostu o güzel insanların arkasından konuşmak, büyük bir gaflet değil midir?

Gafletin ötesidir, sevgili kardeşlerim. O insanları altından kalkamayacak olan bir büyük sorumluluk altına sokar.

Haddim olmayarak şu an Türkiye’de “Ben mürşidim.” diyenler çok. Bunların hangileri Sıratı Mustakîm üzere, öğrenmek istiyorum. Haddim olmayarak. Daha şimdiden özür dileyerek.

Bunlardan hangisinin Sıratı Mustakîm üzerine olduğunu veya olmadığını söylemek bize düşmez. Hiç kimse hakkında konuşmak yetkisinin sahibi değiliz. Allahû Tealâ bize bunu men etmiştir. İnsanlar hakkında negatif veya pozitif bir şey söyletmiyor.

Benzer konular