Âli İmrân-14 ile Kehf-46 arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Amilussalihat » Âli İmrân-14 ile Kehf-46 arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Âli İmrân-14 ile Kehf-46 arasında bir ilişki var mıdır?

Âli İmrân-14:

3/ÂLİ İMRÂN-14: Zuyyine lin nâsi hubbuş şehevâti minen nisâi vel benîne vel kanâtîril mukantarati minez zehebi vel fıddati vel haylil musevvemeti vel en’âmi vel hars(harsi), zâlike metâul hayâtid dunyâ, vallâhu indehu HUSNUL MEÂB(meâbi).
İnsanlara, "kadınlara, oğullara, kantar kantar biriktirilmiş altın ve gümüşe, salma atlara, hayvanlara ve ekinlere olan sevgiden oluşan" şehvetleri (aşırı düşkünlükleri) güzel gösterildi. Bunlar, dünya hayatının menfaatleridir. Ve Allah, O'nun katındaki en güzel sığınaktır.


"İnsanlara, kadınlardan, oğullardan, kantar kantar altınlarıdan ve gümüşlerden, salma atlar ve davarlar ile ekinlerden, zevklere sevgi süslendi. Bunlar, dünya hayatının yararlanılacak olan metaıdır. Geçici şeylerdir. Ve Allah, O’nun katında (Allah’ın katında) en güzel sığınaktır."

Kehf-46:

18/KEHF-46: El mâlu vel benûne zînetul hayâtid dunyâ, vel bâkıyâtus sâlihâtu hayrun inde rabbike sevâben ve hayrun emelâ(emelen).
Mal ve çocuklar dünya hayatının ziynetidir (süsüdür). Bâki (kalıcı) olan salih ameller (nefsi ıslâh edici ameller), sevap olarak ve emel (ümit) olarak, Rabbinin katında daha hayırlıdır.


el mâlu vel benûne zînetul hayâtid dunyâ: Mal ve çocuklar dünya hayatının ziynetidir (süsüdür).
vel bâkıyâtus sâlihâtu hayrun inde rabbike sevâben ve hayrun emelâ(emelen): Bâki olan (kalıcı olan) salih ameller (yani nefsi ıslâh edici ameller) bu ıslâh neticesinde kalıcı ıslâh kalır. Sevap olarak ve emel olarak Rabbinin katında daha hayırlıdır.

Salih amellerle, salih ameller sevap olarak ve emel olarak Rabbinin katında daha hayırlıdır. Olay açıklık kazanıyor. Nedir nefsi ıslâh edici ameller? Nefs tezkiyesi yani Allah’ı zikretmek.

Sevgili kardeşlerim elbette Allah'a ulaşmayı dilemeden nefsin ıslahı olmaz. Allah'a ulaşmayı dileyen ise zaten 1. Sıratı Mustakîm’e ulaşmıştır. Ve Allah’ın Zat’ına ulaşmak için bir hedef tayin eder kişi. Ve salih amellerde bulunur. Ve böylece negatif faktörlerin hepsini aşar.

Öyleyse Âli İmrân-14 ile Kehf-46 arasında dünya hayatı ziynetleri yerine Allah’ı tercih etmenin kalın çizgilerle birbirinden farklı şeyler olduğu ifade ediliyor. İkisi arasında elbette bir ilişki mevcuttur.

Benzer konular