Amilüssalihat deyince insanlar; "İyi işler." diyor. Bu kavram acaba nasıldır? Bize açıklayabilir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Fena Makamı (1. teslim: ruh teslimi) » Amilüssalihat deyince insanlar; "İyi işler." diyor. Bu kavram acaba nasıldır? Bize açıklayabilir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Amilüssalihat deyince insanlar; "İyi işler." diyor. Bu kavram acaba nasıldır? Bize açıklayabilir misiniz?

Amilüssalihat, salih ameller demek. Salih ameller: Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek… Bütün bunların ötesinde salih amellerin temelini teşkil eden, esasını teşkil eden muhteva ruhu, fizik bedeni, nefsi ve iradeyi Allah’a teslim etmektir.

Sevgili kardeşlerim! Dînimiz bir isim taşıyor: İslâm dîni. İslâm kelimesi “Silm” kökünden geliyor; “sim, lam ve mim.” Bu İslâm kelimesi İslâm’ın temelini teşkil eder. Temel mânâsı, teslim olan demek. İslâm, Allah’a teslim olan demek. “Müslim” kelimesi, “müslüman” kelimesi aynı kökten geliyor. Allahû Tealâ istiyor ki herkes:

1- Ruhunu,
2- Fizik bedenini,
3- Nefsini ve
4- İradesini Allah’a teslim etsin de mutlulukların en üst noktasına ulaşsın.

Ama bir insanın cennete girebilmesi onun; “Yarabbi! Ben de ruhumu Sana ulaştırmak istiyorum. Ne olur, benim de ruhumu Sana ulaştır.” tarzında bir talebiyle mümkün. Böyle bir talebin sahibine Allahû Tealâ mutlaka mürşid sevgisi verir. Kişi o zaman mürşidine tâbî olur.

Allah'a ulaşmayı dileyip de ölen bir kişi 1. kat cennetin sahibidir. Ama mürşidine tâbî olmuş da ölmüşse 2. kat cennettin sahibidir. Yaşarsa mutlaka ruhunu Allah’a ulaştıracaktır, 3. kat cennetin sahibi olacaktır. Sonra fizik bedenin teslimi, nefsin teslimi, muhlis olmak ve iradeyi teslim etmek; 4 tane faktör arka arkaya geliyor. Bunlar da diğer 3’e eklendiği zaman 7 tane ediyor. Her birisi bir gök katına, her birisi bir cennet katına tekabül ediyor.

Allah razı olsun.

Benzer konular