İbrâhîm Suresinin 22. âyet-i kerimesinde müşriklerin özellikleri buyruluyor.” diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » İbrâhîm Suresinin 22. âyet-i kerimesinde müşriklerin özellikleri buyruluyor.” diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

İbrâhîm Suresinin 22. âyet-i kerimesinde müşriklerin özellikleri buyruluyor.” diyebilir miyiz?

Evet, diyebiliriz. Çünkü Allah’a ulaşmayı dilemeyen, şeytana uyan herkes müşriktir. Kim Allah’a ulaşmayı dilemiyorsa, dilemeyenler fırkalara ayrılmış olanlardır. Vahdetin muhtevasına sahip olsalar da tevhidin muhtevasına sahip olmadıkları için, Allah’a teslimi de hiçbir zaman gerçekleştirmeleri söz konusu olmayacağı için onlar şirktedirler.

Öyleyse neden diyebiliriz? Rûm Suresinin 31. ve 32. âyet-i kerimesi gereğince diyebiliriz. Ne diyordu Allahû Tealâ?

30/RÛM-31: Munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).
O’na (Allah’a) yönelin (Allah’a ulaşmayı dileyin) ve O'na karşı takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.


“Allah’a yönel, Allah’a ulaşmayı dile ve takva sahibi ol ve namaz kıl ve müşriklerden olma.”

30/RÛM-32: Minellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyean, kullu hızbin bimâ ledeyhim ferihûn(ferihûne).
(O müşriklerden olmayın ki) onlar, dînlerinde fırkalara ayrıldılar ve grup grup oldular. Bütün gruplar, kendilerinde olanla ferahlanırlar.


Minellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyeâ(şiyean): O müşriklerden olma ki; onlar dînlerinde fırkalara ayrılmışlardır ve gruplar, hizipler oluşturmuşlardır. Bölük bölük olmuşlardır, grup grup olmuşlardır.
kullu hızbin bimâ ledeyhim ferihûn(ferihûne): Herbir hizip, herbir grup kendi elindekiyle ferahlanır.

İşte, Allah’a ulaşmayı dilemekten iblis men ettiği cihetle, aslında bu âyetlerin muhtevasından men ediyor ve men ettiği herkes müşriktir.

Zaten sevgili kardeşlerim yani her devirde davranışlara dikkatle bakın. Her devirde ayrı ayrı gruplar oluşur ve de bakarsınız, gruplarda Allah’a ulaşma dileği hiç yok, hepsi de dînlerini yaşadığı kanısındadırlar.

Benzer konular