Zumer Suresinin 45. âyet-i kerimesi ile İsrâ Suresinin 46. âyet-i kerimesi arasında bir illiyet rabıtasından söz edebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Zumer Suresinin 45. âyet-i kerimesi ile İsrâ Suresinin 46. âyet-i kerimesi arasında bir illiyet rabıtasından söz edebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Zumer Suresinin 45. âyet-i kerimesi ile İsrâ Suresinin 46. âyet-i kerimesi arasında bir illiyet rabıtasından söz edebilir miyiz?

39/ZUMER-45: Ve izâ zukirallâhu vahdehuşmeezzet kulûbullezîne lâ yu’minûne bil âhırati, ve izâ zukirellezîne min dûnihi izâ hum yestebşirûn(yestebşirûne).
Ve Allah’ın vahdaniyeti (Tek’liği) zikredildiği zaman, ahirete (Allah’a ulaşmaya) îmân etmeyenlerin kalpleri nefretle ürperir. O’ndan (Allah’tan) başkası zikredildiği zaman onlar sevinirler.


“Ve Allah'ın vahdaniyeti; tek oluşu zikredildiği zaman, ahirete yani Allah'a ulaşmaya îmân etmeyenlerin kalpleri huzursuz olur ve O’ndan yani Allah'tan başkası zikredildiği zaman onlar ferahlanrılar.”

Kim bu insanlar? Bu insanlar… “Allah veya Allah’ın vahdaniyeti zikredildiği zaman Allah’a ulaşmayı îmân etmeyenlerin kalpleri huzursuz olur bunlar.” diyor. Allah’a ulaşmayı dilemeyenler, Allah’a insan ruhunun ölmeden evvel ulaşacağına îmân etmeyenler, Allah’a ulaşmaya îmân etmeyenler.

17/İSRÂ-46: Ve cealnâ alâ kulûbihim ekinneten en yefkahûhu ve fî âzânihim vakrâ(vakran), ve izâ zekerte rabbeke fîl kur’âni vahdehu vellev alâ edbârihim nufûrâ(nufûran).
O’nu (Kur’ân’ı), fıkıh (idrak) etmelerine karşı, (fıkıh edemesinler diye) kalplerinin üzerine ekinnet ve onların kulaklarına vakra (işitme engeli) kıldık. Ve sen, Kur’ân’da Rabbinin tekliğini zikrettiğin zaman nefretle arkalarına döndüler.


“Onların kalpleri üzerinde ekinnet vardır; idraki önleyen bir müessese. İdrakten, idraki engellemek için ve kulaklarında vakra vardır, engel vardır ve Sen, Kur’ân’da Rabbinin tekliğini zikrettiğin zaman nefretle arkalarına döndüler.” diyor Allahû Tealâ.

Bunlar arasında bir illiyet rabıtasından söz edebilir miyiz? Her ikisinde de Allah’ın vahdaniyetinin zikredilmesi söz konusu. Allah’ın tekliğinin zikredilmesi söz konusu ve kalplerdeki huzursuzluk, sonra da Allah’ın tekliğinin zikredilmesinde onların huzursuz oluşu ancak onun dışında ferahlamaları... Buradaki rabıta bir illiyet rabıtası hüviyetine girmiş durumda değil ama yakın bir ilişkiden bahsedebiliyoruz. İlliyet rabıtasında birkaç cepheden birden aynı şeylerin tekrar edilmesi, aynı hüviyetin işarete alınması söz konusu oluyor.

Benzer konular