Ahkaf 11 ile Ahzap 67-68. âyetler bağdaşır diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Sadat ve Kübera » Ahkaf 11 ile Ahzap 67-68. âyetler bağdaşır diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Ahkaf 11 ile Ahzap 67-68. âyetler bağdaşır diyebilir miyiz?

46/AHKÂF-11: Ve kâlellezîne keferû lillezîne âmenû lev kâne hayran mâ sebekûnâ ileyhi, ve iz lem yehtedû bihî fe se yekûlûne hâzâ ifkun kadîm(kadîmun).
İnkâr edenler, âmenû olanlara: “Eğer O hayırlı olsaydı, O’na (saygıda, îmânda) bizi geçemezlerdi.” dediler. O’nunla (Kur’ân’la) hidayete eremeyince o zaman “Bu, eski bir yalandır.” diyecekler.


ve kâlellezîne keferû lillezîne âmenûlev kâne hayren mâ sebekûnâ ileyh (ileyhi): İnkâr edenler, îmân edenler için dediler ki, “Eğer Kur'an hayırlı birşey olsaydı, O’na bizden önce koşup  yetişemezlerdi.”
ve iz lem yehtedû bihî fe seyekûlûne hâzâ ifkun kadîm (kadîmun):  Oysa onlar O’nunla hidayete eremeyeceklerinden o zaman “Bu, eski bir yalandır.” diyecekler.   

"mâ sebekûnâ ileyh (ileyhi): O'na yarış etmezlerdi." manasına geliyor.

İnkâr edenler (kâfirler), îmân edenler için dediler ki (âmenû olanlar için dediler ki), Allah'a ulaşmayı dileyenler için, “Eğer O'nda hayırlı bir olsaydı, O’na yarış etmezlerdi.”

ve iz lem yehtedû bihî: O zaman ki onlar hidayete ermediler.
fe seyekûlûne hâzâ ifkun kadîm (kadîmun): “Bu, eski bir yalandır.” dediler

Ahzab 67:

33/AHZÂB-67: Ve kâlû rabbenâ innâ ata’nâ sâdetenâ ve kuberâenâ fe edallûnâs sebîl(sebîlâ).
Ve cehennemde olanlar derler ki: “Yarabbi, muhakkak ki biz, sâdatlarımıza (dînde ileri gidenlerimize) ve küberamıza (büyüklerimize) itaat ettik. Ve böylece Senin yolundan (Sıratı Mustakîmi’nden) saptırdılar.”


Ahzab 67 devrin saadatları tarafından onlara verilen yanlış ilim dolayısıyla saptırılanlar söz konusu. Ahkaf 11’de ise Allah’a ulaşmaya eski yalan diyenler var. Kur’ân hayırlı bir şey olsaydı, ya da âmenû olmak, Allah’a ulaşmayı dilemek ona onlardan önce biz yetişirdik manası çıkıyor.

Ahzab 68'e bakıyoruz:

33/AHZÂB-68: Rabbenâ âtihim dı’feyni minel azâbi vel’anhum la’nen kebîrâ( kebîran).
“Rabbimiz, onlara iki kat azap ver ve onları büyük bir lânetle lânetle.”


Ahkaf 11 ile Ahzap 67-68. âyetler bağdaşır diyebilir miyiz? Ahkaf 11’den aynı netice çıkarmak zor. Açıklık kazanmamış âyet-i kerime. Ama hidayete ermemiş olanların inkârı var. Ve doğru söyleyenleri yalancılıkla itham etmeleri var. İkisi arasında bir ilişki gerçek anlamda kurulamıyor. Ahkaf 11’in manası çok kapalı görünüyor.

Benzer konular