Şuarâ Suresinin 88 ve 89. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız? 89. âyette; “Ancak Allah'a selîm bir kalple gelinmesi” nasıl oluyor açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Şuarâ Suresinin 88 ve 89. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız? 89. âyette; “Ancak Allah'a selîm bir kalple gelinmesi” nasıl oluyor açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Şuarâ Suresinin 88 ve 89. âyet-i kerimelerini açıklar mısınız? 89. âyette; “Ancak Allah'a selîm bir kalple gelinmesi” nasıl oluyor açıklar mısınız?

Şuarâ-88, 89:

26/ŞUARÂ-88: Yevme lâ yenfau mâlun ve lâ benûn(benûne).
Çocukların ve malın fayda vermediği gün (beni utandırma).

26/ŞUARÂ-89: İllâ men etâllâhe bi kalbin selîm(selîmin).
Allah’a selîm (selâmete ermiş) kalple gelenler hariç.


yevme lâ yenfau mâlun ve lâ benûn(benûne): Çocukların ve malın fayda vermediği gün.
illâ men etâllâhe bi kalbin selîm(selîmin): Allah'a selîm kalple gelenler hariç.

Burada Allahû Tealâ, çocukların ve malın fayda vermediği gün diye kıyâmet gününden bahsediyor. Hiç kimsenin çocukları ve malının fazlası veya eksiği onlara bir fayda sağlamıyor. Ama kim Allah'a selîm bir kalple gelirse yani kalbinde Allah'a ulaşma dileği başladığı andan itibaren o kalp, selîm bir kalptir. Ve mürşidine ulaştığı zaman muhtevası artar. Ruhunu Allah'a ulaştırdığı zaman muhtevası artar. Kalp, mürşide ulaştıktan sonra nefs tezkiyesini daha sonra da nefs tasfiyesini gerçekleştirir. Bu selîm kalp, kişiyi selâmete götüren kalp demektir. Ve ancak Allah'a ulaşmayı dilediği an kişinin kalbi selîm olur. O noktadan itibaren kişi selâmet üzere olur. Ondan evvel gideceği yer cehennemdir. Ve Allah'a selîm bir kalple gelen kişi en azından Allah'a ulaşmayı dilemiş bir şekilde ölen kişi, kıyâmet günü orada; Allah'ın huzurunda selîm bir kalple bulunacaktır.

Benzer konular