Âli İmrân-112’de Allah'ın âyetlerini küfreden, peygamberleri haksız yere öldürenler, Allah'a isyan eden ve böylece peygamberleri öldürerek haddî aşanlar ile Nisâ-167’de açıklanan insanları Allah'ın yolundan men edenler arasında bir ilişki var mı?

Anasayfa » Ana Sayfa » Peygamberler » Âli İmrân-112’de Allah'ın âyetlerini küfreden, peygamberleri haksız yere öldürenler, Allah'a isyan eden ve böylece peygamberleri öldürerek haddî aşanlar ile Nisâ-167’de açıklanan insanları Allah'ın yolundan men edenler arasında bir ilişki var mı?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Âli İmrân-112’de Allah'ın âyetlerini küfreden, peygamberleri haksız yere öldürenler, Allah'a isyan eden ve böylece peygamberleri öldürerek haddî aşanlar ile Nisâ-167’de açıklanan insanları Allah'ın yolundan men edenler arasında bir ilişki var mı?

“Allah'ın âyetlerini örten (inkâr eden) yekfurûne bi âyâtillâhi: Allah'ın âyetlerini örten (küfreden, inkâr eden).” Nisâ-167’ye bakıyoruz:

4/NİSÂ-167: İnnellezîne keferû ve saddû an sebîlillâhi kad dallû dalâlen baîdâ(baîden).
Muhakkak ki inkâr edenler ve Allah’ın yolundan alıkoyanlar (saptırmış olanlar), (mürşidlerine ulaşmadıkları için) uzak bir dalâletle sapmışlardır.


“Onlar ki kâfirlerdir. Muhakkak ki; onlar, kâfirlerdir ve Allah'ın yolundan men ederler (yani onlar uzak bir dalâlet içindedirler).”

Sevgili öğrenciler, izleyenler, dinleyenler! Sevgili kardeşlerim, can dostlarım, gönül dostlarım! Muhtevaya dikkatle bakın. Bu muhtevada sadece küfür yok. Bu küfrün üst seviyesi. Kendileri Allah’a ulaşmayı dilemiyorlar yetmez, başka insanların da Allah’a ulaşmayı dilemesine mani oluyorlar. Böylece onların sebîllere ulaşmasına mani oluyorlar. Allah’a ulaşmayı dileyen kişi ilk sebîle ulaşmıştır. Allah’a ulaşmayı dileyen herkes 1. sebîldedir.

• Allah'a yönelen herkes yani 3. basamak ile 7. basamak arası 1. sebîl.
• 8. basamaktan 14. basamağa kadar 2. sebîl.
• 14. basamaktan 21. basamağa kadar 3.sebil.
• 21’den 25’e 4. sebîl.
• 25’den 27’ye 5. sebîl.
• 27’den 28’in 4. kademesine kadar 6. sebîl.
• Ve 4. kademeden 5. kademeye kadar 7. sebîl.

7 tane sebîl söz konusu. Allah'ın ipi; Allah’a ulaşmayı dilemekle gerçekleşen 1. sebîli işaret eder. Bütün sebîller Allah'ın ipidir. İnsanlardan bir ip de irşad makamına getirilmiş olanlardır. Ve şu Allah'ın genel kaidesini hiç unutmayın sevgili kardeşlerim. Herkesin ulaşabileceği yerde Allah'ın bir mürşidi mutlaka vardır. Allah'tan kim sorarsa Allah ona mutlaka mürşidini gösterir.

Öyleyse işte isyan edenler ve haddî aşanlar kimlerdir? İsyan edenler, başka insanları Allah'ın yolundan men edenlerdir. Onlar yeryüzünde fesat çıkaranlardır. Onlar Allah'ın âyetlerini örtenlerdir. Onlar Allah'ın âyetlerini gizleyenlerdir. Ve Nisâ-167’de de aynı şey var. Allah'ın yolundan men edenler. Allah'ın yolundan men etmeselerdi, kendileri dalâlette olsalardı dalâlette olacaklardı sadece. Ama kim Allah'a ulaşmaktan başka insanları da men eder onların da hidayetine mani olur, o zaman o kişi uzak dalâlet içindedir.

Âli İmrân-103’de Allah'ın âyetlerine, Allah'ın ipine sımsıkı sarılmak, fırkalara ayrılmamak olarak dizayn ediliyor. Fırkalara ayrılmayanlar kimlerdi? Fırkalara ayrılmayanlar Allah'a ulaşmayı dileyenlerdi. İşte kim insanları Allah'a ulaşmayı dilemekten men ederse o (men edenler) onlar; onlar uzak dalâlette içinde olanlardır. Allah'ın ipine sarılmamış olanlardır. İsyan edenlerdir.

Allah razı olsun.

Benzer konular