Zumer 71'deki “azap” kelimesi kâfirlerin üzerine hak oldu denilmesiyle cehenneme giden herkesin küfür üzere olduklarını söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Cennet - Cehennem » Zumer 71'deki “azap” kelimesi kâfirlerin üzerine hak oldu denilmesiyle cehenneme giden herkesin küfür üzere olduklarını söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Zumer 71'deki “azap” kelimesi kâfirlerin üzerine hak oldu denilmesiyle cehenneme giden herkesin küfür üzere olduklarını söyleyebilir miyiz?

Burada bir farklı ifade var. “Cehenneme giden herkesin küfür üzere olduklarını söyleyebilir miyiz?” Söyleyemeyiz. Cehenneme giren herkes küfür üzere değildir. Cehenneme bir uçarak girenler var. Onlar kâfir değillerdir. Ama cehennemin kapılarından girenlerin hepsi kâfirdir. Aradaki farka dikkat edin. Allahû Tealâ kâfirlerin burunları yere sürtünerek girdiğini söylüyor. Kapılar biraz yükseltiliyor ve sürünerek giriyorlar cehenneme, burunları yere sürtünerek giriyorlar. O girenler daha diz üstü oradayken, diğerleri (uçarak girenler) cehennemde ızdırap çekmek üzere değil, cehennemin standartlarını görerek, oradaki insanlar için nasıl işkenceler hazırlandığını görerek cehennemden ayrılıyorlar.

Cehenneme giden herkesin küfür üzere olduklarını söyleyebilir miyiz?

Hayır söyleyemeyiz. Burada, "Cehenneme cezalandırılmak üzere giren herkesin küfür üzere olduğunu söyleyebilir miyiz?" ifadesi söz konusu olsaydı, o zaman tamam diyecektik. Ama cehennemin kapısından girenlerin hepsi mutlaka küfür üzeredirler. Diğerleri cehenneme uçarak girenlerdir. Allahû Tealâ bu sahneyi bize gösterdiği için bu kadar net konuşuyoruz. Cehenneme girenlerin ikiye ayrılarak gittiklerini, bir kısmının uçarak cehenneme girdiklerini, bir kısmının da kapılar biraz yükseltilerek sürünerek cehenneme girdiklerini biliyoruz. Sürünerek girenlerin hepsi cehennemde ebediyen kalacak olanlardır ve onlar mutlaka küfür üzeredirler.

39/ZUMER-71: Vesîkallezîne keferû ilâ cehenneme zumerâ(zumeran), hattâ izâ câuhâ futihat ebvâbuhâ, ve kâle lehum hazenetuhâ e lem ye’tikum rusulun minkum yetlûne aleykum âyâti rabbikum ve yunzirûnekum likâe yevmikum hâzâ, kâlû belâ ve lâkin hakkat kelimetul azâbi alâl kâfirîn(kâfirîne).
Kâfirler, zümre zümre cehenneme sürülürler. Oraya geldikleri zaman, onun (cehennemin) kapıları açılır. Ve onun (cehennemin) bekçileri onlara derler ki: “Size, sizden (sizin aranızdan) olan resûller gelmedi mi ki, size Rabbinizin âyetlerini okusun, bugüne (buraya) geleceğinizi (söyleyerek) uyarsın?” (Cehenneme gidenler) dediler ki: “Evet (geldiler).” Fakat azap sözü kâfirlerin üzerine hak oldu.


"Kâfirler, zümre zümre cehenneme sürülürler. Kapılara geldikleri zaman kapılar açılır. Cehennem bekçileri onlara derler ki: “Size, sizden (sizin aranızdan) olan resûller gelmedi mi ki, size üzerinize Allah'ın âyetlerini okusun ve anlatsın (izah etsin) ve sizi bugüne (buraya) geleceğinizi (söyleyerek) uyarsın?

Ne demek istiyor Allahû Tealâ? En’âm-48’de diyor ki:

6/EN'ÂM-48: Ve mâ nursilul murselîne illâ mubeşşirîne ve munzirîn(munzirîne), fe men âmene ve asleha fe lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn(yahzenûne).
Biz resûlleri “uyarıcılar ve müjdeleyiciler” olmaktan başka (bir şey için) göndermeyiz. Artık kim âmenû olur (Allah’a ulaşmayı dilerse) ve ıslâh olursa (nefs tezkiyesi ve tasfiyesi yaparsa) artık onlara korku yoktur, onlar mahzun da olmazlar.


Biz resûllerimizi 2 sebeple göndeririz:

1- Âmenû olanları müjdelesinler diye.
2- Âmenû olmayanları Allah’a ulaşmayı dilemeyenleri uyarsınlar diye.

Mutlaka resûller onlara gelirler ve burada "yetlûne aleykum âyâti rabbikum" diyor, üzerinize Allah’ın âyetlerini okuyarak sizi ikaz etmediler mi? Şimdi bize bir çok kişi soruyor;

“Niçin hadîslerden bize öğretmiyorsun da hep bize Kur’ân-ı Kerim’den âyetler okuyorsun?”

Bu âyet-i kerime gereğince. Zumer Suresinin 71. âyet-i kerimesi gereğince, biz size Allah’ın âyetleriyle seslenmek mecburiyetindeyiz. Allah’ın âyetlerini okuyarak size diyeceğiz ki:

"Allah’a ulaşmayı dilemiyorsunuz öyleyse siz cehenneme gideceksiniz." Sizi ikaz edeceğiz. Allah’a ulaşmayı dileyenleri ise müjdeleyeceğiz. Ne ile? Allah’ın âyetlerini okuyarak.

Öyleyse “azap” kelimesi kâfirlerin üzerine hak oluyor. Onlar diz üstü kaldıkları halde, girdikten sonra daha diz üstü iken diğerleri cehenneme giriyor. Cehennemi gezip oradan çıkıp, Allah’ın cennetine uçarak gidiyor.

Benzer konular