Cennet ve cehennem katlarını açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Cennet - Cehennem » Cennet ve cehennem katlarını açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Cennet ve cehennem katlarını açıklar mısınız?

Esselâmu aleykum ve rahmetullâhi ve berakâtuhu (Ve aleykum selâm ve rahmetullâhi).

Efendimiz, Konyamıza hoş geldiniz. Sizi çok ama çok seviyorum. Efendimi size 3 tane sualim olacak.

Cennet ve cehennem katlarını açıklar mısınız?

Cennette de cehennemde de 7 tane kat var. Bu katlar konusunda notlar vardı defterimde (cennetlerin isimleri).

7 kat cennet:

1. kat; Cennet-in Âliyetin. Hakka Suresi 22. âyet-i kerimesi:

69/HÂKKA-22: Fî cennetin âliyetin.
Onlar yüksek bir cennettedirler.


Kitapları sağdan verilenler buraya giriyor.

2. kat; Cennet-ul Firdevs. Kehf Suresi 107. âyet-i kerimesi:

18/KEHF-107: İnnellezîne âmenû ve amilûs sâlihâti kânet lehum cennâtul firdevsi nuzulâ(nuzulen).
Âmenû olanlar (ölmeden önce Allah’a ulaşmayı dileyenler) ve salih amel (nefs tezkiyesi) yapanlar; onların ikramı, firdevs cennetleridir.


Âmenû olan ve amilussalihat işleyenler için geçerli.

3. kat cennet; Cennet-ul Huldî. Furkan Suresi 15. âyet-i kerimesi:

25/FURKÂN-15: Kul e zâlike hayrun em cennetul huldilletî vuidel muttakûn(muttakûne), kânet lehum cezâen ve masîrâ(masîren).
De ki: “Bu mu daha hayırlıdır, yoksa muttakilere (takva sahiplerine) vaadedilen, onlar için bir ceza (mükâfat) ve dönüş yeri olan 'Cenneti Huld' mu (ebedî cennet mi)?”


Vaadedilen cennet. Aynı zamanda Kaf Suresinin 32. âyeti de bu cenneti ifade ediyor.

50/KAF-32: Hâzâ mâ tûadûne li kulli evvâbin hafîz(hafîzin).
İşte size vaadolunan şey budur (cennettir). Bütün evvab (ruhu Allah’a ulaşarak sığınmış), ve hafîz olanlar (başlarının üzerine devrin imamının ruhu ulaşmış olanlar) için.


4. kat cennetİ Cennet-ul Gurafan. Ankebût Suresinin 32. âyet-i kerimesi:

29/ANKEBÛT-58: Vellezîne âmenû ve amilûs sâlihâti le nubevviennehum minel cenneti gurafan tecrîmin tahtihâl enhâru hâlidîne fîhâ, ni’me ecrul âmilîn(âmilîne).
Ve onlar ki âmenû oldular (Allah’a ulaşmayı dilediler) ve salih amel (nefs tezkiyesi) işlediler. Onları mutlaka, altından nehirler akan cennette köşklere yerleştireceğiz. Orada ebediyyen kalıcıdırlar. Salih (nefsi ıslâh edici) amel işleyenlerin ecri (mükâfatı) ne güzel!


Âmenû olan ve amilussalihat işleyen ve saberû olan ve Allah’a tevekkül edenlerin cenneti.

5. kat cennet: Cennet-ul Me’va. Nâziyât Suresinin 41. âyet-i kerimesi:

79/NÂZİÂT-41: Fe innel cennete hiyel me’vâ.
O taktirde, muhakkak ki cennet, o, barınacak yerdir.


Nefslerinin hevalarından kurtulanlar için.

6. kat Cennet; Cennet-un Naim. Mâide Suresi 65. âyet-i kerime:

5/MÂİDE-65: Ve lev enne ehlel kitâbi âmenû vettekav le keffernâ anhum seyyiâtihim ve le edhalnâhum cennâtin naîm(naîmi).
Eğer Kitap Ehli, âmenû olup (Allah’a ulaşmayı dileyip), takva sahibi olsalardı, elbette onların günahlarını örterdik ve onları mutlaka Naîm cennetlerine koyardık.


Günahların örtülmesiyle ilişkili olan cennet.

7. kat Cennet; Cennetun Adn. Ra'd 22, 23:

13/RA'D-22: Vellezîne saberûbtigâe vechi rabbihim ve ekâmûs salâte ve enfekû mimmâ razaknâhum sirren ve alâniyeten ve yedraûne bil hasenetis seyyiete ulâike lehum ukbed dâr(dâri).
Onlar, sabırla Rab’lerinin Vechini (Zat’ını, Zat’a ulaşmayı ve Allah’ın Zat’ını görmeyi) dileyenler ve namazı ikame edenler, onları rızıklandırdığımız şeylerden gizli ve açıkça infâk edenlerdir. Ve seyyiati, hasenat ile (iyilikle) savan kimselerdir. İşte onlar için, bu dünyanın (güzel bir) akıbeti (sonucu) vardır.

13/RA'D-23: Cennâtu adnin yedhulûnehâ ve men salaha min âbâihim ve ezvâcihim ve zurriyyâtihim vel melâiketu yedhulûne aleyhim min kulli bâb(bâbin).
Adn cennetleri (vardır). Onların babalarından ve eşlerinden ve zürriyyetlerinden salâha ulaşan kimseler, ona (adn cennetlerine) girerler. Ve her kapıdan melekler, onların yanlarına girerler.


Kötülüğü iyilikle savan, sabrın sahibi olan, irşad makamına ulaşanlar için, resûller için, peygamberler için.

Her kat cennette ayrı ayrı güzellikler var. Her kat cennet, insanın cennette olduğuna sonsuz hamd ve şükreden birbirinden farklı güzelliklerle dolu. Ama genel çerçeve içinde hepsinde, bu dünyada görmediğimiz meyveler, sebzeler, her türlü sarhoş etmeyen güzel içkiler. Rahatlık, huzur, bahçeler ve de yaşlanmayan bir vücut sözkonusu olacak.  

7 kat cehennemin 1. katına gidecek olanlar; Yûnus Suresinin 7 ve 8. âyetleri gereğince âyetlerden gafil olanlar:

10/YÛNUS-7: İnnellezîne lâ yercûne likâenâ ve radû bil hayâtid dunyâ vatmeennû bihâ vellezîne hum an âyâtinâ gâfilûn(gâfilûne).
Muhakkak ki onlar, Bize ulaşmayı (hayatta iken ruhlarını Allah’a ulaştırmayı) dilemezler. Dünya hayatından razı olmuşlardır ve onunla doyuma ulaşmışlardır ve onlar âyetlerimizden gâfil olanlardır.

10/YÛNUS-8: Ulâike me'vâhumun nâru bimâ kânû yeksibûn(yeksibûne).
İşte onların kazandıkları (dereceler) gereğince varacakları yer ateştir (cehennemdir).


2. katına gidecek olanlar (aşağı doğru iniyor katlar -1, -2 diye. Sıfır koddan (bu dünyadan) bir kat aşağıda olan  âyetleri yalanlayanların cehennemi. 2. kattakiler âyetleri yalanlayanlar, hüsran ve dalâlette olanlar. Yûnus Suresi 45. âyet-i kerime:

10/YÛNUS-45: Ve yevme yahşuruhum keen lem yelbesû illâ sâaten minen nehâri yeteârafûne beynehum, kad hasirallezîne kezzebû bi likâillâhi ve mâ kânû muhtedîn(muhtedîne).
Ve o gün (Allahû Tealâ), gündüzden bir saatten başka kalmamışlar (bir saat kalmışlar) gibi onları toplayacak (haşredecek). Birbirlerini tanıyacaklar (aralarında tanışacaklar). Allah’a mülâki olmayı (Allah’a ölmeden önce ulaşmayı) yalanlayanlar, hüsrandadır (nefslerini hüsrana düşürdüler). Ve hidayete eren kimseler olmadılar (ruhlarını ölmeden evvel Allah’a ulaştıramadılar).


3. kat cehenneme gidecek olanlar vebal alanlar. Ra'd 25, Nisâ 167, 168, 169:

13/RA'D-25: Vellezîne yankudûne ahdallâhi min ba’di mîsâkıhi ve yaktaûne mâ emerallâhu bihi en yûsale ve yufsidûne fîl ardı ulâike lehumul la’netu ve lehum sûud dâr(dâri).
Onlar, misaklerinden sonra (ruhlarını, vechlerini, nefslerini ve iradelerini teslim edeceklerine dair ezelde Allah’a misak verdikten sonra) Allah’ın ahdini bozarlar (ruhlarını, vechlerini, nefslerini ve iradelerini Allah’a teslim etmezler). Ve Allah’ın, O’na (Allah’a) ulaştırılmasını emrettiği şeyi keserler (ruhlarını Allah’a ulaştırmazlar). Ve yeryüzünde fesat çıkarırlar (başka insanların da Sıratı Mustakîm’e ulaşmalarına mani oldukları için fesat çıkarırlar). Lânet onlar içindir. Ve yurdun kötüsü (cehennem) onlar içindir.


4/NİSÂ-167: İnnellezîne keferû ve saddû an sebîlillâhi kad dallû dalâlen baîdâ(baîden).
Muhakkak ki inkâr edenler ve Allah’ın yolundan alıkoyanlar (saptırmış olanlar), (mürşidlerine ulaşmadıkları için) uzak bir dalâletle sapmışlardır.

4/NİSÂ-168: İnnellezîne keferû ve zalemû lem yekunillâhu li yagfira lehum ve lâ li yehdiyehum tarîkâ(tarîkan).
Muhakkak ki inkâr edenleri ve zulmedenleri (başkalarını da mürşide ulaşmaktan men edip saptıranları), Allah mağfiret edecek değildir ve yola (Allah’a ulaştıran Sıratı Mustakîm’e) hidayet edecek değildir.

4/NİSÂ-169: İllâ tarîka cehenneme hâlidîne fîhâ ebedâ(ebeden). Ve kâne zâlike alâllâhi yesîrâ(yesîran).
Ancak cehennem yoluna (hidayet eder, ulaştırır), onlar orada ebediyyen kalacak olanlardır. Ve bu, Allah için kolaydır.


Daha derinde olan, geriye doğru gittikçe cehennemler daha derinde oluyorlar. Bu gezegenden daha uzakta oluyor.

5. kat Cehennem hidayeti gizleyenler. Bakara 159:

2/BAKARA-159: İnnellezîne yektumûne mâ enzelnâ minel beyyinâti vel hudâ min ba’di mâ beyyennâhu lin nâsi fîl kitâbi, ulâike yel’anuhumullâhu ve yel’anuhumul lâinûn(lâinûne).
Muhakkak ki, beyyinelerden indirdiğimiz şeyleri ve hidayeti (ölmeden evvel ruhun Allah'a ulaştırılmasını) Kitap'ta insanlara açıklamamızdan sonra gizleyenlere, işte onlara, Allah lânet eder ve lânet ediciler de onlara lânet eder.


6. kat Cehenneme girenler; Allah’ın âyetleriyle ve resûlleriyle alay edenler. Kehf 105, 106:

18/KEHF-105: Ulâikellezîne keferû bi âyâti rabbihim ve likâihî fe habitat a’mâluhum fe lâ nukîmu lehum yevmel kıyameti veznâ(veznen).
İşte onlar, Rab’lerinin âyetlerini ve O’na mülâki olmayı (ölmeden evvel ruhun Allah’a ulaşmasını) inkâr ettiler. Böylece onların amelleri heba oldu (boşa gitti). Artık onlar için kıyâmet günü mizan tutmayız.

18/KEHF-106: Zâlike cezâuhum cehennemu bimâ keferû vettehazû âyâtî ve rusulî huzuvâ(huzuven).
(Âyetlerimi) örtmeleri (inkâr etmeleri) ve âyetlerimi ve resûllerimi alay konusu edinmeleri sebebiyle, onların cezası işte bu cehennemdir.


7. kat cehenneme girenler;  büyü ve sihir yapanlar.

Allahû Tealâ Kur’ân-ı Kerim'de hem cennetleri açıklamış. Cennetlerde neler olduğuna dair çok âyet-i kerime var. Hem de cehennemleri açıklamış. Bu konuda da çok âyet-i kerime var. Kimin hangi cennete hangi cehenneme gideceği belli. Fakat Allahû Tealâ 7 kat cenneti de 7 kat cehennemi de bize gösterdi. Hangisinin hangi kata olduğuna dair işareti size ulaştıramıyoruz. Çünkü bu konuda bir açıklama yapılmadı.

Benzer konular