Rûm-32 ile Sebe-20 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Şeytan » Rûm-32 ile Sebe-20 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Rûm-32 ile Sebe-20 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?

Rûm-32:

30/RÛM-32: Minellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyean, kullu hızbin bimâ ledeyhim ferihûn(ferihûne).
(O müşriklerden olmayın ki) onlar, dînlerinde fırkalara ayrıldılar ve grup grup oldular. Bütün gruplar, kendilerinde olanla ferahlanırlar.


minellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyeâ: Onlar ki dînlerinde fırkalara ayrılmışlardır ve hizipler oluşturmuşlardır.
kullu hızbin bimâ ledeyhim ferihûn: Her hizip (hiziplerin hepsi, her biri) kendi elindekiyle (kendilerinde olanla) ferahlanırlar.

Allahû Tealâ, burada 73 fırkadan bahsediyor. 72’si fırkalara ayrılmış durumdalar. 73.’sü Allah’a ulaşmayı dileyenler. Yani Rûm-31’deki Allah’a münîb olanlar, Allah’a ulaşmayı dileyip takva sahibi olanlar, bir fırka. Geri kalan bütün fırkalar Allah’a ulaşmayı dilemeyenler.

Sebe-20’ye bakıyoruz, Allahû Tealâ buyuruyor ki:

34/SEBE-20: Ve lekad saddaka aleyhim iblîsu zannehu fettebeûhu illâ ferîkan minel mu’minîn(mu’minîne).
Ve andolsun ki iblis, onlar üzerindeki zannını (hedefini) yerine getirdi. Böylece mü’minleri oluşturan bir fırka (Allah’a ulaşmayı dileyenler) hariç, hepsi ona (şeytana) tâbî oldular.


“Ve andolsun ki iblis, onlar üzerindeki zannını yani hedefini yerine getirdi. Böylece mü'minleri oluşturan bir fırka yani Allah'a ulaşmayı dileyenler hariç, hepsi ona yani şeytana tâbî oldular.”

Her ikisinde de 73 fırka var. Bir fırka Rûm-32’de Allah’a ulaşmayı dileyen ve takva sahibi olanların fırkası; Sebe-20’deyse mü’minler. Bu 2 âyet-i kerimeyi birleştirdiğimiz zaman Allah’a ulaşmayı dileyenlerin mü’minler olduğunu, dilemeyen 72 fırkanın hepsinin şeytana tâbî olan kâfirler olduğunu açık bir şekilde anlıyoruz.

Benzer konular