A'râf 146’daki kibirlilerin ve İbrâhîm 42’deki zalimlerin insanları Allah'ın yolundan men edenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Küfür » A'râf 146’daki kibirlilerin ve İbrâhîm 42’deki zalimlerin insanları Allah'ın yolundan men edenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

A'râf 146’daki kibirlilerin ve İbrâhîm 42’deki zalimlerin insanları Allah'ın yolundan men edenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

7/A'RÂF-136: Fentekamnâ minhum fe agraknâhum fîl yemmi biennehum kezzebû bi âyâtinâ ve kânû anhâ gâfilîn(gâfilîne).
Âyetlerimizi yalanlamaları ve ondan gâfil olmaları sebebiyle, böylece onlardan intikam aldık ve onları denizde boğduk.


14/İBRÂHÎM-42: Ve lâ tahsebennallâhe gâfilen ammâ ya’meluz zâlimûn(zâlimûne), innemâ yuahhıruhum li yevmin teşhasu fîhil ebsâr(ebsâru).
Ve Allah’ı, zalimlerin yaptığı şeylerden gâfil sanma. Sadece onları, gözlerin dehşetten açılacağı güne tehir eder (erteler).


Allahû Tealâ burada zalimler dediğine göre başkalarına zulmedenler olduğu kesin. Zulmedenlerin de temel fonksiyonları insanları Allah'ın yolundan men etmek. Allah'a ulaşmalarına mâni olmak olarak görüyoruz Nisâ-167, 168, 169’da.

Kaf 22’de de Allahû Tealâ’nın firavuna söylediği şey var: “Bugün senin perdeni açtık. Artık bugün görüşün keskindir.”

Ve ondan sonra firavun diyor ki: “Ya Rabbi! Beni dünyaya geri gönder. Sana lâyık olduğumu ispat edeyim. Nasıl bir kul olduğumu, Sana nasıl inandığımı göreceksin.”

İbrâhîm 42’deki zalimler insanları Allah'ın yolundan men edendir. “Onlar zalimdir." diyor Allahû Tealâ men edenlere, Nisâ-167’de ve 168’de:

4/NİSÂ-167: İnnellezîne keferû ve saddû an sebîlillâhi kad dallû dalâlen baîdâ(baîden).
Muhakkak ki inkâr edenler ve Allah’ın yolundan alıkoyanlar (saptırmış olanlar), (mürşidlerine ulaşmadıkları için) uzak bir dalâletle sapmışlardır.

4/NİSÂ-168: İnnellezîne keferû ve zalemû lem yekunillâhu li yagfira lehum ve lâ li yehdiyehum tarîkâ(tarîkan).
Muhakkak ki inkâr edenleri ve zulmedenleri (başkalarını da mürşide ulaşmaktan men edip saptıranları), Allah mağfiret edecek değildir ve yola (Allah’a ulaştıran Sıratı Mustakîm’e) hidayet edecek değildir.


“Onlar muhakkak ki kâfirlerdir. Allah'ın yolundan men ederler. Allah’a ulaşmayı dilemekten insanları men ederler. Onlar uzak bir dalâlet içindedirler. Ve onlar kâfirlerdir. Ve de zalimlerdir." diyor Allahû Tealâ.
 
Allah'ın yolundan men eden herkes zalimdir. Ve kendileri Allah'ın yolunda olmayanlar kâfirdir. Men edenler, katmerli kâfirdir.

Benzer konular