Lokmân 15'e ve Dehr 3'e göre şükredenlerin Allah’a yönelenler olduğunu söyleyebilir miyiz? Allah’a ulaşmayı dileyenlerin ulaşacağı ilk sebîlin bu olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Dalâlet » Lokmân 15'e ve Dehr 3'e göre şükredenlerin Allah’a yönelenler olduğunu söyleyebilir miyiz? Allah’a ulaşmayı dileyenlerin ulaşacağı ilk sebîlin bu olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Lokmân 15'e ve Dehr 3'e göre şükredenlerin Allah’a yönelenler olduğunu söyleyebilir miyiz? Allah’a ulaşmayı dileyenlerin ulaşacağı ilk sebîlin bu olduğunu söyleyebilir miyiz?

Yüce Rabbimiz Lokman 15’te: “Kim Bana yönelmişse, yani Bana ulaşmayı dilemişse sen de onun yoluna tâbî ol. Aynı yolu takip ederek sen de bana ulaş.” buyuruyor. Dehr 3’te: “Muhakkak ki biz insanı sebîle ulaştırırız. Kimi şükredenlerden olur. Kimi küfredenlerden olur." Şükredenlerin Allah’a yönelenler olduğunu söyleyebilir miyiz?  Allah’a ulaşmayı dileyenlerin ulaşacağı ilk sebîlin bu olduğunu söyleyebilir miyiz? 
 
Evet söyleyebiliriz. Lokman Suresinin 15. âyet-i kerimesindeki yol, gerek Dehr 3’te geçen yol ikisinde de geçiyor. Bu 1. Sıratı Mustakîm’dir. Evet ilk Sıratı Mustakîm’den bahsediyor her iki âyet-i kerime de. Yani dalâlette olan bir insanı, şirkte olan bir insanı, küfürde olan bir insanı, dalâletin, şirkin ve küfrün dışına çağırıyor. Allah’a ulaştıracak olan bir veçheye bir yeni nizama ulaştırıyor kişi. Lokman 15’te de insan (Dehr) 3’te de geçen sebil kelimesi 1. Sıratı Mustakîm-i ifade ediyor. Konuya girelim:

31/LOKMÂN-15: Ve in câhedâke alâ en tuşrike bî mâ leyse leke bihî ilmun fe lâ tutı’humâ ve sâhibhumâ fîd dunyâ ma’rûfen vettebi’ sebîle men enâbe ileyye, summe ileyye merciukum fe unebbiukum bi mâ kuntum ta’melûn(ta’melûne).
Ve bilgin olmayan bir şey hakkında, şirk koşman için seninle mücâdele ederlerse, ikisine de itaat etme! Ve dünyada onlara güzellikle sahip ol. Bana yönelenlerin (ruhunu Allah'a ulaştırmayı dileyenlerin) yoluna tâbî ol. Sonra dönüşünüz Banadır. O zaman yaptığınız şeyleri size haber vereceğim.


İnsan ruhunun Allah’a ulaşması konusundaki 7 tane sebilden birincisi bu. Allah’a enâbe olan kişi, Allah’a yönelmiş kişidir. Allah’a ulaşmayı dileyen kişidir. İnsan (Dehr) Suresinin 3. âyet-i kerimesi:

76/İNSÂN (DEHR)-3: İnnâ hedeynâhus sebîle immâ şâkiran ve immâ kefûran.
Muhakkak ki Biz, onu (Allah’a ulaştıran) yola hidayet ettik. Fakat o, ya (Allah’a ulaşmayı diler) şükreden olur, ya da (Allah’a ulaşmayı dilemez) küfreden olur.


1. âyet-i kerimedeki (Lokman 15) Bana yönelenin, Allah’a ulaşmayı dileyenin yoluna tâbî ol. Buradaki sebil kelimesi 1. sebil olabilir mi?

Evet tam söylediğin gibi Cabbar. Bu 1. Sıratı Mustakîm yani 1. sebil. Yani Allah’a ulaşmayı dileyenlerin sebili. Sonra ne olacaktır kişi? İkinci sebilde olacaktır. Sonra 3., 4., 5., 6., 7. sebilde olacaktır. 3 ile 7. basamaktaki yol Allah’a ulaşmayı dileyenin yolu birinci sebildir. O Allah’a yönelmenin de birinci safhasıdır.

Sonra 3. basamakla 14. basamak arasındaki sebil ikinci sebildir. Mürşide ulaştırır.

* Birinci sebil, Allah’a ulaşmayı dileyen kişiyi dilek safhasından yönelme safhasına getirir. Bir başka ifadeyle 3. basamaktan 7. basamağa kadar olan sebil, Allah’a ulaşmayı dileme davetinin cevabını içerir. Birinci sebil.

* İkinci sebil ise Allah’a ulaşma davetinin cevabını içerir.

Öyleyse Allahû Tealâ’nın;

* Birinci daveti Allah’a ulaşmayı dileme davetidir.
* İkinci daveti Allah’a ulaşma davetidir.

Birincisi, Allah’a ulaşma daveti ile birlikte yönelme, ikincisi ulaşma. Öyleyse Allah’a ulaşmayı dilemeye davet 3. basamakla 7. basamak arasındaki dizaynı ifade eder. Allah’a yönelme gene onu da muhtevasına alarak 8. basamaktan 14. basamağa kadar olan kesimi ifade eder. Bu yönelmedir.

* 14. basamakta vücuttan ayrılan insan ruhu Allah’a doğru bir yolculuğa çıkar bu, ulaşmadır.
* 21. basamağa kadar devam eder. 3 seviye oldu.

Öyleyse;

* 4. sebil 22. basamaktan 25. basamağa kadardır.
* 5. sebil 25. basamaktan 27. basamağa kadardır.
* 6. sebil 27. basamaktan 28. basamağın 4. kademesine kadardır.
* 7. sebil de 4. kademeden 5. kademeye kadardır.

Demek ki Allah’a yönelme keyfiyeti 2 muhteva taşıyor:

1- Allah’a ulaşmayı dileme davetine icabet, birinci sebil.
2- Allah’a ulaşma davetine icabet ikinci sebil.

Allah’a ulaşmak için harekete geçmek. Ruhun vücuttan ayrılması Allah’a doğru 7 tane gök katını aşması 3. Sıratı Mustakîm. 4 tane sebilden oluşan 3. Sıratı Mustakîm.

Lokman 15’te ve İnsan (Dehr) 3’teki iki yolun da birinci sebile işaret ettiğini nerden anlıyoruz? Çünkü birinci âyet-i kerimede (Lokman 15) şirk kelimesi geçiyor. Şirk Allah’a ulaşmayı dilemeyen kişinin durumunu ifade eder. Kişi Allah’a ulaşmayı dilemiyorsa o şirktedir. Ve o fırkalara ayrılanlardan birisidir. İkincisinde de küfür kelimesi geçiyor. Allah’a yönelmeyen Allah’a ulaşmayı dilemeyen kişi küfürdedir. Bu sebeple her ikisindeki yol da 3. basamaktan 7. basamağa kadar olan Allah’a ulaşmayı dilemeyi ihata eden birinci Sıratı Mustakîm’dir. Birinci sebildir. 

Benzer konular