Kasas Suresinin 56. âyet-i kerimesine göre, kişide Allah’ın dilemesinin çağrışımını yapan şeyin ancak hidayet olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Kasas Suresinin 56. âyet-i kerimesine göre, kişide Allah’ın dilemesinin çağrışımını yapan şeyin ancak hidayet olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kasas Suresinin 56. âyet-i kerimesine göre, kişide Allah’ın dilemesinin çağrışımını yapan şeyin ancak hidayet olduğunu söyleyebilir miyiz?

Kasas Suresinin 56. âyet-i kerimesi:

28/KASAS-56: İnneke lâ tehdî men ahbebte ve lâkinnallâhe yehdî men yeşâu, ve huve a’lemu bil muhtedîn(muhtedîne).
Muhakkak ki sen, sevdiğin kişiyi hidayete erdiremezsin (onun ruhunu Allah’a ulaştıramazsın). Fakat Allah, dilediğini hidayete erdirir. Ve O, muhtedileri (hidayete erenleri) daha iyi bilir.


inneke: Muhakkak ki; sen.
lâ tehdî men ahbebte: Sevdiğin kişiyi hidayete erdiremezsin.
ve lâkinnallâhe yehdî men yeşâ’(yeşâu): Allah dilediğini hidayete erdirir.
ve huve a’lemu bil muhtedîn(muhtedîne): Ve O, hidayete erecek olanları daha iyi bilendir.  

Öyleyse sevgili öğrenciler, izleyenler, dinleyenler! Burada Allah’ın dilemesi, kişinin dilemesinin üstüne bina edilir. “Kim Allah’a ulaşmayı dilerse; Allah da onu Kendisine ulaştırmayı diler, kim Allah’a ulaşmayı dilemezse; Allah da onu Kendisine ulaştırmayı dilemez.”

Allah herkesi Kendisine ulaştırmayı diler, bunun için insanları seçer ama o seçtiklerinden 10’da 1’inden daha azı Allah’a ulaşmayı dilerler. İşte hidayete erecek olanlar, o Allah’a ulaşmayı dileyenlerdir. Kişisel irade (cüz’i irade) Allah’ın Katında bu sebeple çok değerli bir müessesedir.


Benzer konular