İsrâ-64’ü açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hayır ve Şer » İsrâ-64’ü açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

İsrâ-64’ü açıklar mısınız?

17/İSRÂ-64: Vestefziz menisteta’te minhum bi savtike ve eclib aleyhim bi haylike ve racilike ve şârikhum fîl emvâli vel evlâdi vaıdhum, ve mâ yaiduhumuş şeytânu illâ gurûrâ(gurûran).
“Ve onlardan güç yetirdiklerini, sesinle aldat. Atlıların ve yayalarınla onları bağırarak yönlendir (cehenneme sevket). Evlâtlarında ve mallarında onlara ortak ol. Ve onlara (yalan şeyler) vaadet.” Şeytanın vaadettikleri gurur (aldatma)dan başka bir şey değildir.


“Ve onlardan güç yetirdiklerini, sesinle aldat. Atlıların ve yayalarınla onları bağırarak ünlendir yani cehenneme sevket. Evlâtlarında ve mallarında onlara ortak ol. Ve onlara yalan şeyler vaadet. Şeytanın vaadettikleri gururdan başka aldatmadan başka bir şey değildir.” diyor âyet-i kerime.

Şeytan hep şerr ile emreder. Bu da bu istikamette bir işaret taşıyor. İnsanları yalana sevketmek, zina fiili ile nesilleri çürütmek. Evlâtlarında ve mallarında onlara nesilleri çürüterek yani meşru nizamın dışına çıkararak, hak sahibi olmayanları hak sahibi kılarak hem evlâtlarında hem de mallarında şeytan o insanlara ortak oluyor.

3-a’da diyor ki: Burada açıklanan şeytanın gücünün yettiğini yerinden oynatması iç sesimizi taklit ederek bizi kandırması mıdır?

Evet, kandırabildiklerini kandıracak zaten. Kişi Allahû Tealâ’nın yoluna girip de mesafe kat edince hele daimî zikire ulaşınca şeytanın artık kandıramadığı bir insan olacak.

Ve bu ayette geçen şeytanın atlıları ve yayaları nedir?

Atlıları ve yayaları, insanları geniş ölçüde kandırma yetkisinde olanlara atlılar diyor Allahû Tealâ burada. Ve de bu kandırma müessesesini yeterli boyutta diğerleri kadar üst seviyede gerçekleştirmeyen şeytanın takımına ise yayalar diyor.

Benzer konular