İslâm’ın şartlarından hayrın ve şerrin Allah’tan geldiğini söylüyorlar. Bunu açıklayabilir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hayır ve Şer » İslâm’ın şartlarından hayrın ve şerrin Allah’tan geldiğini söylüyorlar. Bunu açıklayabilir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

İslâm’ın şartlarından hayrın ve şerrin Allah’tan geldiğini söylüyorlar. Bunu açıklayabilir misiniz?

“Hayır, Allah’tandır ama şer, sizin nefsinizdendir.” diyor Allahû Tealâ.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ insana şer ulaştırmaz. Ulaştırması söz konusu olamaz. Çünkü bir insan kendi nefsiyle bilerek, isteyerek bir günahı işlemedikçe ona günah yazılamaz. Her yaptığımız günah mutlaka bilerek, isteyerek Allah’ın ya bir emrine karşı gelmemizdir, o emri yerine getirmememizdir; bu sebeple derecât kaybederiz. Gene bilerek, isteyerek Allah’ın emrettiği bir şeyi gerçekleştirmeyiz. Namaz kılmayız, oruç tutmayız, zekât vermeyiz, zikir yapmayız. Bunları yapmayan kişi devamlı derecât kaybeder.

Hani bir insan var; şöyle diyor: “Ben şu anda gerçekten namaz kılmıyorum. Bir ibadetle meşgul değilim. Derecât kazanmıyorum. Ama çok şükür kimseye kötülük de etmiyoruz yani şu anda. Öyleyse derecât da kaybetmiyorum.” Kaybediyorsunuz sevgili kardeşlerim! Çünkü Allahû Tealâ: “Ayaktayken de otururken de yan üstü yatarken de hep Allah’ı zikredin!” diyor.

4/NİSÂ-103: Fe izâ kadaytumus salâte fezkurûllâhe kıyâmen ve kuûden ve alâ cunûbikum, fe izatma’nentum fe ekîmus salât(salâte), innes salâte kânet alâl mu’minîne kitâben mevkûtâ(mevkûten).
Böylece namazı bitirdiğiniz zaman, artık ayaktayken, otururken ve yan üstü iken (yatarken), (devamlı) Allah'ı zikredin! Daha sonra güvenliğe kavuştuğunuz zaman, namazı erkânıyla kılın. Muhakkak ki namaz, mü'minlerin üzerine, "vakitleri belirlenmiş bir farz" olmuştur.


Şimdi oturur durumdasınız, zikretmeniz lâzım. Bir taraftan bizi dinleyeceksiniz ama kalbinizdeki ses hep “Allah, Allah, Allah, … Allah” diye hep devam edecek. Devam etmezse ne olur? Her saniye bir derecât mutlaka kaybedersiniz. Öyleyse Peygamber Efendimiz (S.A.V) ne diyor? “Âlimin uykusu diğerlerinin ibadetinden daha kıymetlidir.” diyor. Neden? Diğeri namaz kılıyor. Diyelim ki namaz sebebiyle Allahû Tealâ’nın tayin ettiği derece her saniye 100 derece kazanıyor ama öteki her saniye 100 derece değil 700 derece kazanıyor. Zaten eğer zikrin derecesi 1 dereceyse saniye başına, iradesini de Allah’a teslim eden bir kişi 700 dereceye hak kazanmıştır (her saniye). Hiçbir şey yapmasa, devamlı zikrettiği için her saniye 700 derece kazanıyor. Öteki kişi namaz kılıyor ama kazandığı derece eğer öyle bir şey ona 100 derece kazandırıyorsa, namaz kıldığı sürece sadece 100 derece kazanabilir. Yani 10 derecenin 10 katını kazanır. Bu da 100 derece eder. Ama diğeri 700 derece kazanıyor ve de yatsa da kazanıyor, kalksa da kazanıyor. İşte böyle…

Benzer konular