Yûnus Suresinin 45. âyet-i kerimesinde tekzip edilen âyetler konusuna açıklık getirir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Yûnus Suresinin 45. âyet-i kerimesinde tekzip edilen âyetler konusuna açıklık getirir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Yûnus Suresinin 45. âyet-i kerimesinde tekzip edilen âyetler konusuna açıklık getirir misiniz?

10/YÛNUS-45: Ve yevme yahşuruhum keen lem yelbesû illâ sâaten minen nehâri yeteârafûne beynehum, kad hasirallezîne kezzebû bi likâillâhi ve mâ kânû muhtedîn(muhtedîne).
Ve o gün (Allahû Tealâ), gündüzden bir saatten başka kalmamışlar (bir saat kalmışlar) gibi onları toplayacak (haşredecek). Birbirlerini tanıyacaklar (aralarında tanışacaklar). Allah’a mülâki olmayı (Allah’a ölmeden önce ulaşmayı) yalanlayanlar, hüsrandadır (nefslerini hüsrana düşürdüler). Ve hidayete eren kimseler olmadılar (ruhlarını ölmeden evvel Allah’a ulaştıramadılar).

Allah'a mülâki olmayı tekzip edenler (yalanlayanlar) var. Kim bunlar? Yûnus Suresinin 7. âyet-i kerimesine göre Allah’a ulaşmayı dilemeyenler. Sadece onlar. Çünkü Allah'a mülâki olmayı yalanlıyorlar. Bunun mânâsı; Allah'a ulaşmayı bu kişilerin hiçbir zaman dilemeyecekleri. Ve Allahû Tealâ, dilemeyenlerin gideceği yerin kazandıkları dereceler itibariyle ateş olduğunu söylüyor.

Öyleyse tekzip edilen; Allah’a ulaşmayı dileme. Dolayısıyla Allah'a ulaşmayı dilemeyle alâkalı âyetlerin hepsinin tekzibi söz konusu. Yûnus Suresinin 8. âyet-i kerimesi de bunların arasında. Yûnus Suresinin 45. âyet-i kerimesinde Allahû Tealâ, Allah'a mülâki olmayı tekzip edenlerden (yalanlayanlardan) bahsediyor.

İşte Kehf Suresinin 105. âyet-i kerimesi:

18/KEHF-105: Ulâikellezîne keferû bi âyâti rabbihim ve likâihî fe habitat a’mâluhum fe lâ nukîmu lehum yevmel kıyameti veznâ(veznen).
İşte onlar, Rab’lerinin âyetlerini ve O’na mülâki olmayı (ölmeden evvel ruhun Allah’a ulaşmasını) inkâr ettiler. Böylece onların amelleri heba oldu (boşa gitti). Artık onlar için kıyâmet günü mizan tutmayız.


“Onlar ki; Allah'a mülâki olmayı ve Allah'ın âyetlerini inkâr ederler. Onların amelleri boşa gitmiştir.” diyor Allahû Tealâ.

İşte Allah'a mülâki olmanın inkâr edildiği bir âyet: Kehf Suresinin 105. âyet-i kerimesi, Yûnus Suresinin 45. âyet-i kerimesi. Allah'a mülâki olmanın tekzip edildiği bir müessese.

Benzer konular