Talak Suresinin 11. âyet-i kerimesine göre; kişinin zulmetten nura çıkışında ve nefse ıslah edici amel işleyişinde, fizik vücut tarafından nefse infak edilen ahsen rızkın vücuda getirdiği fonksiyonu izah eder misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Nefs Tezkiyesi » Talak Suresinin 11. âyet-i kerimesine göre; kişinin zulmetten nura çıkışında ve nefse ıslah edici amel işleyişinde, fizik vücut tarafından nefse infak edilen ahsen rızkın vücuda getirdiği fonksiyonu izah eder misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Talak Suresinin 11. âyet-i kerimesine göre; kişinin zulmetten nura çıkışında ve nefse ıslah edici amel işleyişinde, fizik vücut tarafından nefse infak edilen ahsen rızkın vücuda getirdiği fonksiyonu izah eder misiniz?

65/TALÂK-11: Resûlen yetlû aleykum âyâtillâhi mubeyyinâtin li yuhricellezîne âmenû ve amilûs sâlihâti minez zulumâti ilân nûr(nûri), ve men yu'min billâhi ve ya'mel sâlihan yudhilhu cennâtin tecrî min tahtihâl enhâru hâlidîne fîhâ ebedâ(ebeden), kad ahsenallâhu lehu rızkâ(rızkan).
Resûl, âmenû olanları (ölmeden önce Allah’a ulaşmayı dileyenleri) ve amilüssalihat (salih amel, yani nefs tezkiyesi) yapanları, karanlıklardan nura çıkarmak için size Allah’ın âyetlerini açıklayarak okur. Ve kim, Allah’a îmân ederse ve salih (nefsi ıslâh eden) amel işlerse onu, içinde ebediyyen kalmak üzere, altından ırmaklar akan cennetlere dahil eder (koyar). Allah(’ın Zat’ı), onun (resûl) için en güzel rızık olmuştur.


Size Allah’ın âyetlerini açıklayan resûl, âmenû olmanız ve nefsi ıslâh edici ameller işleyerek karanlıklardan çıkmanız için vazifelidir. Üzerinize Allah’ın âyetlerini, âmenû olmanız nefsi ıslâh edici ameller işlemeniz zulmetten nura çıkmanız için resûl size Allah’ın âyetlerini okur. Ve Allah’ın beyyinelerini (ispat vasıtalarını) açıklamalarını getirir.

Bu bapta, kişi zikir yapmaya başlar. Bu zikir Allah’ın katından rahmet ve  fazl birinci aşamada, mürşide tâbî olduktan sonrada rahmetle- fazl ve  rahmetle-salavat adlı iki grup nurun o kişinin göğsüne, göğsünden de nefsinin kalbine ulaşmasını ifade eder. Fizik vücut rızkın gelmesi için, gayret gösteren zikir yapandır. Zikir yapan fizik vücuttur. Fizik vücut için bu bir rızıktır. Ama fizik vücut bu rızkı, Allah’tan gelen rahmet, fazl ve  salavatı nefse vererek nefsi infak eder. Nefsin kalbine göndererek nefsi infak eder. İşte bu rızık, ahsen rızıktır. Rahmet, fazl ve  salavattan oluşur. Direk olarak Allah’tan gelir. Allah’ın katından gelen rahmet, fazl ve  salavat söz konusudur. Eğer fizik vücut kendisi için bunu getirseydi? Bu sadece fizik vücuda rızık olacaktı. Ama, fizik vücut nefsi infak ederek, Allah’ın katından gelen bu rızkı kendisi için değil, nefsi için gayrete gelerek, nefsi için çalışarak nefsine hibe ettiği için, rızık Allah’ın katından geldiği için hem kişinin gayreti, fizik vücudun gayreti kendisi için değil. Bir başkası için yani kendi nefsi için, olması açısından hem de Allah’ın katından gelmesi açısından rızık ahsen rızıktır.

Benzer konular