Enbiyâ-35’de belirtilen imtihanın nedeni olarak Hadid-23’ün muhtevasını gösterebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Musibet » Enbiyâ-35’de belirtilen imtihanın nedeni olarak Hadid-23’ün muhtevasını gösterebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Enbiyâ-35’de belirtilen imtihanın nedeni olarak Hadid-23’ün muhtevasını gösterebilir miyiz?

Enbiyâ-35:

21/ENBİYÂ-35: Kullu nefsin zâikatul mevt(mevti), ve neblûkum biş şerri vel hayri fitneten, ve ileynâ turceûn(turceûne).
Bütün nefsler, ölümü tadıcıdır. Sizi, hayır ve şer fitneleri ile imtihan ederiz. Ve Bize döndürüleceksiniz.


kullu nefsin zâikatul mevt (mevti): Bütün nefsler, ölümü tadacaktır.
ve neblûkum biş şerri vel hayri fitneh (fitneten): Sizi, hayır ve şerr fitneleri ile imtihan ederiz.
ve ileynâ turceûn (turceûne): Ve Bize döndürüleceksiniz.

57/HADÎD-23: Li keylâ te’sev alâ mâ fâtekum ve lâ tefrahû bi mâ âtâkum, vallâhu lâ yuhıbbu kulle muhtâlin fehûr(fehûrin).
Sizin elinizden çıkan şeye üzülmemeniz ve size verilen şeyle sevinmemeniz (övünmemeniz) içindir. Ve Allah, böbürlenen ve çok övünenlerin hiçbirini sevmez.


Enbiyâ-35'teki durum, bütün nefslerin ölümü tadacağı ve hayır ve şer imtihan edileceğimiz. Hayır ve şer fitneleriyle imtihan edileceğimiz ifade ediliyor. Hadid-23 ile Enbiyâ-35’i birleştirdiğimiz zaman bu fitnelerin bir imtihanı gerçek kılması olayı ile karşı karşıyayız. Hadid suresinin 22. âyet-i kerimesine de bir göz atalım:

57/HADÎD-22: Mâ esâbe min musîbetin fîl ardı ve lâ fî enfusikum illâ fî kitâbin min kabli en nebraehâ, inne zâlike alâllâhi yesîr(yesîrun).
Yeryüzünde ve kendi nefslerinizde, sizlere isabet eden bir musîbet yoktur ki, onu yaratmamızdan önce kitapta yazılmamış olsun. Muhakkak ki bu, Allah’a kolaydır.


22. âyet-i kerime de Allahû Tealâ’nın musibetlerden söz etmesi söz konusu. O musibetlerin niçin verildiğini söylüyor 23. âyet-i kerimede. Allahû Tealâ’nın musibet vermesi kaybettiğinize üzülmemeniz ve Allah’ın size verdiği nimetlerden şımarmamanız içindir. Nitekim Enbiya-35’de de hayır ve şer fitneleriyle imtihan edilirsiniz diyor. Öyleyse musibetler şer fitneleri şer imtihanları. Bu şer imtihanlarını kazananlar biliyorsunuz Bakara-156’da geçiyor. Bakara-156’da Allahû Tealâ diyor ki:

2/BAKARA-156: Ellezîne izâ esâbethum musîbetun, kâlû innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn(râciûne).
Onlar ki, kendilerine bir musîbet isabet ettiği zaman: “Biz muhakkak ki Allah içiniz (O’na ulaşmak ve teslim olmak için yaratıldık) ve muhakkak O’na döneceğiz (ulaşacağız).” derler.


Öyleyse Bakara-156'da, Enbiyâ-35'te ve Hadid-23’te, Hadid-22 ile ele aldığımız da hep fitnelerden bahsediyor, musibetlerden bahsediyor.

Benzer konular