Cuma Suresinin 5. âyet-i kerimesini bizlere açıklar mısınız? Burada Allahû Tealâ’nın âyetlerini tekzip edenlerin A'râf Suresinin 9. âyet-i kerimesine göre âyetlere zulmedenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Cuma Suresinin 5. âyet-i kerimesini bizlere açıklar mısınız? Burada Allahû Tealâ’nın âyetlerini tekzip edenlerin A'râf Suresinin 9. âyet-i kerimesine göre âyetlere zulmedenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Cuma Suresinin 5. âyet-i kerimesini bizlere açıklar mısınız? Burada Allahû Tealâ’nın âyetlerini tekzip edenlerin A'râf Suresinin 9. âyet-i kerimesine göre âyetlere zulmedenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Cuma 5:

62/CUMA-5: Meselullezîne hummilût tevrâte summe lem yahmilûhâ ke meselil hımâri yahmilu esfârâ(esfâren), bi’se meselul kavmillezîne kezzebû bi âyâtillâh(âyâtillâhi), vallâhu lâ yehdîl kavmez zâlimîn(zâlimîne).
Kendilerine Tevrat yüklenip de (Tevrat’ın farzları okunup da), sonra O’nu taşımayanların (onunla amel etmeyenlerin) hali, ciltlerle kitap taşıyan merkebin hali gibidir. Allah’ın âyetlerini yalanlayan kavmin durumu ne kötü. Ve Allah, zalimler kavmini hidayete erdirmez.


Tevrat’ı yüklenenlerin meseli (durumu) koskoca bir kitap yükü taşıyan eşeğin durumu gibidir. Kendilerine Tevrat yükletilip de sonra onu yüklenmemiş olanların durumu, koskoca kitap yükü taşıyan bir eşeğin durumu gibidir.

bi’se meselul kavmillezîne kezzebû bi âyâtillâh (âyâtillâhi): Allah’ın âyetlerini tekzip edenlerin durumu ne kötüdür.

Allah zalim kavmi hidayete, zalimler kavmini hidayete erdirmez. Zalimler kavmini hidayete erdirmez.
 
Burada Allahû Tealâ ne kadar güzel bir teşhis yapmış. Bir eşeğin sırtına kitap yükleyin. 100 tane, 200 tane, 1000 tane kitap yükleyin, hiç fark etmez. O eşek hiçbir zaman o kitapların içindeki mânâyı anlayamayacaktır. Sadece yüklenecektir.

Cuma Suresinin 5. âyet-i kerimesi. Sırtına kitap yüklü bir eşek nasıl sırtındaki kitapların hangi mânâyı içerdiğinin hiçbir zaman farkında olmayacaksa, birçok insan için de kitapların içindeki mânâ, Kur’an’ın içindeki mânâ böyle bir mânâdır. Onlar hiçbir zaman, O’nun mânâsını anlayamayacaklardır.

A’râf 9:

7/A'RÂF-9: Ve men haffet mevâzînuhu fe ulâikellezîne hasirû enfusehum bimâ kânû bi âyâtinâ yazlimûn(yazlimûne).
Ve kimin (sevap) tartıları hafif gelirse, işte onlar, âyetlerimize zulmettiklerinden dolayı nefslerini hüsrana düşürmüş olanlardır.


ve men haffet mevâzînuhu fe ulâikellezîne hasirû enfusehum: Kimin sevapları hafifse, mizandaki sevap tartıları hafifse, onlar nefslerini hüsrana düşürenlerdir.
bimâ kânû biâyâtinâ yazlimûn (yazlimûne): Âyetlerimize zulmetmeleri sebebiyle.

Öyleyse şimdi soruyor:

“Burada Allahû Tealâ’nın âyetlerini tekzip edenlerin A’râf 9'a göre âyetlere zulmedenler olduğunu söyleyebilir miyiz?”
 
Kim Allah’ın âyetlerini, özellikle sevgili kardeşlerim hidayete müteallik ayetlerini, yani insanın Allah’a ruhunu, vechini, nefsini ve iradesini teslim etmesine müteallik ayetleri kim tekzip ederse, yalanlarsa onlar âyetlere zulmedenlerdir. Ve âyetlere zulmedenler yani Allah’a ulaşmayı dilemeyenler mutlaka günahları sevaplarından fazla olanlardır. Neden? Hiçbir zaman Allah’a ulaşmayı dilemeyeceklerdir. Dilemezlerse, her zaman günahları sevaplarından fazla olanlar olarak kalacaklardır.


Benzer konular