"Doğru bildiğimiz yanlış, yanlış bildiğimiz doğru." Bu sözler Bakara-216 ile bağlantılı mı? Nasıl davranış biçimi olmalı?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » "Doğru bildiğimiz yanlış, yanlış bildiğimiz doğru." Bu sözler Bakara-216 ile bağlantılı mı? Nasıl davranış biçimi olmalı?
share on facebook  tweet  share on google  print  

"Doğru bildiğimiz yanlış, yanlış bildiğimiz doğru." Bu sözler Bakara-216 ile bağlantılı mı? Nasıl davranış biçimi olmalı?

Bakara-216’ya bakalım:

2/BAKARA-216: Kutibe aleykumul kitâlu ve huve kurhun lekum, ve asâ en tekrahû şey’en ve huve hayrun lekum, ve asâ en tuhıbbû şey’en ve huve şerrun lekum vallâhu ya’lemu ve entum lâ ta’lemûn(ta’lemûne).
Savaş, o sizin için kerih olsa da (hoşunuza gitmese de) üzerinize farz kılındı. Ve hoşlanmayacağınız bir şey olur ki, o sizin için bir hayırdır. Ve seveceğiniz bir şey olur ki, o sizin için bir şerdir. Ve (bütün bunları) Allah bilir, siz bilmezsiniz.


“Ve savaş, o sizin için kerih olsa da, hoşunuza gitmese de üzerinize farz kılındı. Hoşlanmayacağınız bir şey olur ki; sizin için bir hayırdır. Seveceğiniz bir şey olur ki; sizin için bir şerrdir. Ve bunları Allah bilir. Siz bilmezsiniz.” diyor Allahû Tealâ.

Öyleyse sevgili kardeşlerim! Bir hırsız bir şeyinizi çaldı. Çaldığı için üzüntü duyuyorsunuz ve hırsıza fena halde kızıyorsunuz. Ama aslında hırsız onu çaldığı için derecat kaybetti. Ama sizin malınızı çaldığı için siz derecat kazandınız. Derecat kazandıran olaylar hayırdır. Hayra ulaştınız siz. O da yaptığı hırsızlık sebebiyle sevindi ama şerr sebebiyle sevindi. İşte bunu söylüyor Allahû Tealâ.

“Hoşlanmayacağınız bir şey olur ki; o sizin için bir hayırdır.” Bir hırsızın bir malınızı çalması halinde bundan hoşlanmazsınız tabiî. Helâl parayla bir şey almışsınız, bir başkası çalmış. Ama aslında derecat kazandınız yani hayra ulaştınız. Hırsız da sevindi, o çaldığı parayı harcayacak. Ama aslında şerr kazandı.

“Davranış biçimi nasıl olmalı?”

Allahû Tealâ’ya bu konuda yalvarmalı insan. Kaderinde böyle bir şey varsa, bir hırsızlık olayı, kendi malının çalınması, bunu rızayla karşılamak ve üzülmek yerine derecat kazanıldığı için sevinmek. Yapılabilirse iyi olur.

Benzer konular