Amelleri heba olanlar kimlerdir? Bunlar hakkında Kur’ân-ı Kerim’de âyetler var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âmellerin Boşa Gitmesi » Amelleri heba olanlar kimlerdir? Bunlar hakkında Kur’ân-ı Kerim’de âyetler var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Amelleri heba olanlar kimlerdir? Bunlar hakkında Kur’ân-ı Kerim’de âyetler var mıdır?

Amelleri heba olanlar Allah’a ulaşmayı dilemeyen herkestir. Herkes Allah’a ulaşmayı dilemediği sürece amellerinin hepsi boşa gider sevgili kardeşlerim.

"Bunlar hakkında Kur’ân-ı Kerim’de âyetler var mıdır?"

Elbette. Söyledik zaten biraz evvel. Allah’a mülâki olmayı inkâr edenler, Kehf Suresinin 103, 104, 105. âyet-i kerimesine göre amelleri boşa gidenlerdir:    

18/KEHF-103: Kul hel nunebbiukum bil ahserîne a’mâlâ(a’mâlen).
De ki: “Ameller açısından en çok hüsrana uğrayanları size haber vereyim mi?”

18/KEHF-104: Ellezîne dalle sa’yuhum fîl hayâtid dunyâ ve hum yahsebûne ennehum yuhsinûne sun’â(sun’an).
Onlar, dünya hayatında amelleri (çalışmaları) sapmış (kaybettikleri dereceler, kazandıkları derecelerden daha fazla) olanlardır. Ve onlar, güzel ameller işlediklerini zannediyorlar.

18/KEHF-105: Ulâikellezîne keferû bi âyâti rabbihim ve likâihî fe habitat a’mâluhum fe lâ nukîmu lehum yevmel kıyameti veznâ(veznen).
İşte onlar, Rab’lerinin âyetlerini ve O’na mülâki olmayı (ölmeden evvel ruhun Allah’a ulaşmasını) inkâr ettiler. Böylece onların amelleri heba oldu (boşa gitti). Artık onlar için kıyâmet günü mizan tutmayız.


Bu kişilerin amellerinin boşa gitmesi, aynı zamanda Zumer Suresinin 65. âyet-i kerimesinde de anlatılmış:    

39/ZUMER-65: Ve lekad ûhıye ileyke ve ilâllezîne min kablike, le in eşrakte le yahbetanne ameluke ve le tekûnenne minel hâsirîn(hâsirîne).
Ve andolsun ki, sana ve senden öncekilere: “Gerçekten eğer sen şirk koşarsan (Allah’a ulaşmayı dilemezsen), amellerin mutlaka heba olur. Ve mutlaka hüsrana düşenlerden olursun.” diye vahyolundu.


"Kim Allaha ulaşmayı dilemezse onlar hüsrandadırlar. Hüsranda olanlarınsa amelleri boşa gider." diyor.

Allah razı olsun.

Benzer konular