Yûnus-7’ye göre dünya hayatından razı olup Allah’a ulaşmayı dilemeyen, böylece Allah’ın âyetlerinden gâfil olanların A’râf-146’ya göre ameli boşa gidenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Cennet - Cehennem » Yûnus-7’ye göre dünya hayatından razı olup Allah’a ulaşmayı dilemeyen, böylece Allah’ın âyetlerinden gâfil olanların A’râf-146’ya göre ameli boşa gidenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Yûnus-7’ye göre dünya hayatından razı olup Allah’a ulaşmayı dilemeyen, böylece Allah’ın âyetlerinden gâfil olanların A’râf-146’ya göre ameli boşa gidenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Yûnus-7’ye bakıyoruz:

10/YÛNUS-7: İnnellezîne lâ yercûne likâenâ ve radû bil hayâtid dunyâ vatmeennû bihâ vellezîne hum an âyâtinâ gâfilûn(gâfilûne).
Muhakkak ki onlar, Bize ulaşmayı (hayatta iken ruhlarını Allah’a ulaştırmayı) dilemezler. Dünya hayatından razı olmuşlardır ve onunla doyuma ulaşmışlardır ve onlar âyetlerimizden gâfil olanlardır.

     
"Muhakkak ki; onlar, mülaki olmayı (hayatta iken ruhlarını Allah'a ulaştırmayı) dilemezler. Dünya hayatından razıdırlar ve dünya hayatıyla mutmain olurlar (doyuma ulaşırlar) ve onlar âyetlerimizden gâfil olanlardır."

Kimmiş gâfil olanlar? Kesin olarak Allah’a mülâki olmayı dilemeyenler. Çünkü Allahû Tealâ başına “inne” koymuş.

A’râf-146’ya bakıyoruz:

7/A'RÂF-146: Se asrifu an âyâtiyellezîne yetekebberûne fîl ardı bi gayril hakkı ve in yerev kulle âyetin lâ yu’minu bihâ ve in yerev sebîler ruşdi lâ yettehızûhu sebîlen ve in yerev sebilel gayyi yettehızûhu sebîlâ(sebîlen), zâlike bi ennehum kezzebû bi âyâtinâ ve kânû anhâ gâfilîn(gâfilîne).
Yeryüzünde haksız yere kibirlenen kimseleri, âyetlerimizden çevireceğim. Bütün âyetleri görseler, ona inanmazlar. Eğer rüşd yolunu görseler, onu yol edinmezler. Ve gayy yolunu görseler, onu yol edinirler. Bu; onların, âyetlerimizi yalanlamaları ve ondan gâfil olmaları sebebiyledir.


Allahû Tealâ diyor ki:

"O yeryüzünde haksız yere kibirlenenleri âyetlerimizden çevireceğim. Bütün âyetleri görseler, ona inanmazlar. Rüşd yolunu gördükleri zaman onu yol edinmezler. Gayy yolunu gördükleri zaman onu yol edinirler. Bunun sebebi onların âyetlerimizi tekzip etmeleri (yalanlamaları) ve ondan (âyetlerden) gâfil olmaları sebebiyledir."  

Şimdi bu iki âyetin ışığı altında suale dönüyoruz:

“Dünya hayatından razı insanlar Yunus-7’ye göre ve Allah’a ulaşmayı dilemiyorlar, Allah’ın âyetlerinden bu sebeple gâfiller. A’râf -146’ya göre ameli boşa gidenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Cabbar herhalde “A’râf-147’ye” demek istemiş. Çünkü Allahû Tealâ A’râf-146’da bunları söyledikten sonra diyor ki:

7/A'RÂF-147: Vellezîne kezzebû bi âyâtinâ ve likâil âhirati habitat a’mâluhum, hel yuczevne illâ mâ kânû ya’melûn(ya’melûne).
Ve onlar ki; âyetlerimizi ve ahirete ulaşmayı (hayatta iken ruhun Allah’a ulaşmasını) tekzip ettiler (yalanladılar) ve onların amelleri, heba oldu (boşa gitti). Onlar, yaptıklarından başka bir şeyle mi cezalandırılır?


“Kim âyetlerimizi tekzip ederse ve Allah’a mülâki olmayı yalanlarsa onların amelleri heba olur.” diyor Allahû Tealâ.

Yani A’raf-146’da: “zâlike bi ennehum kezzebû bi âyâtinâ ve kânû anhâ gâfilîn(gâfilîne)” dedikten sonra: “vellezîne kezzebû bi âyâtinâ ve likâil âhireti habitat a'mâluhum” diyor Allahû Tealâ.

Buradaki: “Onlar âyetlerimizi tekzip ettikleri için ve âyetlerden gâfil oldukları için böyledirler.” diyor 146'da. 147’de de diyor ki: “Kim âyetlerimizi tekzip ederse (yalanlarsa) ve ahiret gününü (insan ruhunun Allah’a ölmeden evvel ulaşması gününü) tekzip ederse (yalanlarsa)” diyor Allahû Tealâ . Onlar için bir sonucu koymuş ortaya. “Onların amelleri boşa gider.” diyor. “habitat a'mâluhum” diyor.

“Öyleyse söyleyebilir miyiz?” ifadesi aynen geçerlidir. Kim Allah’a ulaşmayı dilemezse ve Allah’ın âyetlerinden gâfil olursa onların amelleri boşa gider.

Benzer konular