Bakara-171 ile A’râf-179 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Bakara-171 ile A’râf-179 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara-171 ile A’râf-179 arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?

Bakara-171:

2/BAKARA-171: Ve meselullezîne keferû ke meselillezî yen’ıku bi mâ lâ yesmeû illâ duâen ve nidââ(nidâen), summun bukmun umyun fe hum lâ ya’kılûn(ya’kılûne).
Ve o inkâr edenlerin (kâfirlerin) hali, haykırması sebebiyle bağırıp çağırmadan başka bir şey işitmeyen (anlamayan) kimsenin durumu gibidir. (Onlar) sağır, dilsiz ve kördürler. Bu yüzden onlar akıl edemezler (idrak edemezler).


"O kâfirlerin durumu, tıpkı haykırması sebebiyle işitmeyen sadece bağırıp çağıran kimsenin durumu gibidir. Zaten onlar sağır, dilsiz ve kördürler. Bu yüzden akıl edemezler (idrak edemezler).  

A'râf 179:

7/A'RÂF-179: Ve lekad zere’nâ li cehenneme kesîran minel cinni vel insi, lehum kulûbun lâ yefkahûne bihâ ve lehum a’yunun lâ yubsırûne bihâ ve lehum âzânun lâ yesmeûne bihâ, ulâike kel en’âmi bel hum edallu, ulâike humul gâfilûn(gâfilûne).
Ve andolsun ki; cehennemi, insanların ve cinlerin çoğuna hazırladık (yarattık). Onların kalpleri vardır, onunla fıkıh (idrak) etmezler. Onların gözleri vardır, onunla görmezler. Onların kulakları vardır, onunla işitmezler. Onlar hayvanlar gibidir. Hatta daha çok dalâlettedirler. İşte onlar, onlar gâfillerdir.


"ve lekad zere’nâ li cehenneme kesîren minel cinni vel insi: Ve andolsun ki; cehennemi, insanların ve cinlerin çoğuna hazırladık
lehum kulûbun lâ yefkahûne bihâ: Onların kalpleri vardır, onunla fıkıh (idrak) etmezler.   
ve lehum a’yunun: Onların gözleri vardır.
lâ yubsırûne bihâ: Onunla basar edemezler (görmezler).
ve lehum âzânun lâ yesmeûne bihâ: Onların kulakları vardır, onlarla işitmezler.
ulâike kel en’âmi: Onlar hayvanlar gibidir.
bel hum edallu: Hayır, daha da çok dalâlettedirler.
ulâike humul gâfilûn(gâfilûne): İşte onlar, onlar gâfillerdir." diyor Allahû Tealâ.
   
Aralarında bir ilişki olduğu, hem de yakın bir ilişki olduğu kesin. Allahû Tealâ birinde “summun bukmun umyun: Kördürler, sağırdırlar, dilsizdirler.” diyor, ikincisinde de: “Gözleri vardır onla göremezler, kördürler yani, kulakları vardır onla işitemezler sağırdırlar yani. Kalpleri vardır onunla fıkıh edemezler yani  idrak edemezler, idraksizdirler. “summun bukmun umyun” de aynı şey. Bu arada Allahû Tealâ “bukmun” diyor, dilsiz manasına geliyor. Ve idraksiz kişi, konuşamaz Allah'a göre. Onun için Allahû Tealâ onları dilsiz olarak değerlendirir. Allah'a ulaşmayı dilemeyen herkes kör, sağır ve dilsizdir Allahû Tealâ’nın başlangıç dizaynında. Aynı zamanda hepsi birer ölüdür sevgili kardeşlerim.

Benzer konular