Seçilenler arasında en alt seviyede seçilenler ile en üst seviyede seçilenler arasında ne gibi farklılıklar vardır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Seçilenler arasında en alt seviyede seçilenler ile en üst seviyede seçilenler arasında ne gibi farklılıklar vardır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Seçilenler arasında en alt seviyede seçilenler ile en üst seviyede seçilenler arasında ne gibi farklılıklar vardır?

Allahû Tealâ’nın 1. seçimi herkes içindir. Yani başka insanları da Allah’ın yolundan saptırmak isteyenler hariç herkes seçilir. Bu seçilenlerin arasında mürşidlerin de olması söz konusu. Onlar da (mürşidler de) var. Yani Hacc Suresinin 78. âyet-i kerimesinde bahsedilenler de 1. seçimin içinde zaten var. Ama onların dizaynına baktığımız zaman bir seçim daha oluşuyor. Ne zaman oluşuyor? Kişiyi Allahû Tealâ herkesi verdiği sözü gerçekleştirerek mutlaka Kendi Zat’ına onların ruhlarını ulaştırır. 2. seçim bu noktada tahakkuk eder.

O hedefe Allah’ın ulaştırdığı kişilerden bir kısmı tevekkülün sahibi değillerdir. Bunların 33.000 zikre ulaşan zikirleri bir süre aynı seviyede kalacaktır, ruhlarını Allah’a ulaştırdıktan sonra eğer tevekkülün sahibi olamazlarsa, bulundukları noktada kalmakla netice oluşmayacaktır, daha aşağı doğru ineceklerdir. Tevekkülün mevcut olmadığı bir ortam...

Bunlardan az bir kısmı fıska da düşecektir. Büyük kısmı fıskla vuslat arasındaki bir noktada kalacaklardır, Allah’ın yolunda kabul edileceklerdir, fıska düşmeyeceklerdir. Yavaş bir tempo ile zikirleri azalacaktır ama yoldan düşmeyeceklerdir. Ama insanlardan her kim tevekkülün sahibi olursa, ruhunu Allah’a ulaştırdı diye zikri bitmemişse, zikri aynı seviyede kalmadıysa, Allah’tan yardım alacağına kesin inanan bu kişi zikrini devamlı olarak yükseltiyorsa ve düşünüyorsa ki; “Ben Allah’a ulaşmayı diledim, Allah beni Kendisine ulaştırdı. Öyleyse ben îmân edebilirsem, Allahû Tealâ benim fizik vücudumu da teslim alacaktır. Allah mutlaka fizik vücudumu da teslim alacaktır.” diye, bu şekildeki bir düşüncenin sahibini seçer Allahû Tealâ ve onu destekler.  

O kişi fizik vücudunu teslim ettikten sonra nefsini teslim etmek için de aynı talebin sahibi olacaktır. O zaman da desteklenecektir. İrşada ulaşırken de aynı olay tahakkuk edecektir. İradesini Allah’a teslim ederken de aynı olay tahakkuk edecektir. Böylece Allahû Tealâ tarafından 2. defa bir seçimle tahakkuk edecektir. Seçilmenin muhtevasında Allah’ın İradesi’ni devreye sokması vardır. Seçilmesiyle Allah’ın İradesi’nin devreye girmesi aynı hüviyeti ifade eder. Sadece Allah’ın İradesi’nin devreye girdiği kişiler seçilmişlerdir. Seçilmenin kendisine tesir ettiği insanlar sadece onlardır. En büyük farklılıkları iradî yapılarıdır.
 
Allah razı olsun.

Benzer konular