En’âm-12 ile Yûnus-7 arasında bir ilişkiden söz edebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » En’âm-12 ile Yûnus-7 arasında bir ilişkiden söz edebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

En’âm-12 ile Yûnus-7 arasında bir ilişkiden söz edebilir miyiz?

En’âm-12:

6/EN'ÂM-12: Kul li men mâ fîs semâvâti vel ard(ardı), kul lillâh(lillâhi), ketebe alâ nefsihir rahmete, le yecmeannekum ilâ yevmil kıyâmeti lâ raybe fîhi, ellezîne hasirû enfusehum fe hum lâ yu’minûn(yu’minûne).
De ki : “Semalarda ve yeryüzünde olan şeyler kimin?” “Hepsi Allah’ındır!” de. Allahû Tealâ, kendi üzerine rahmeti yazdı. Hakkında şüphe olmayan kıyâmet gününde, sizleri mutlaka toplayacak. O kimseler ki; nefslerini hüsrana düşürdüler, onlar mü’min değildirler.


kul li men mâ fîs semâvâti vel ard: De ki: Semalarda, göklerde ve yerlerde olanlar kimindir? kul lillâhi: Hepsi Allah’ındır de.
ketebe alâ nefsihir rahmeh: Allah Kendisi üzerine rahmeti yazdı.
ketebe alâ nefsihir: Nefsi üzerine rahmeti yazdı (O; Allah).
le yecmeannekum ilâ yevmil kıyâmeti lâ reybe fîhi: Hakkında şüphe olmayan kıyâmet gününde sizleri muhakkak surette toplayacak.
ellezîne hasirû enfusehum: Onlar, nefslerini hüsrana düşürenlerdir.
fe hum lâ yu’minûn: Onlar âmenû değillerdir, âmenû olmayanlardır; Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerdir.

Nefslerini hüsrana düşürenler, âmenû olmayanlar, Allah’a ulaşmayı dilemeyenler.

Yûnus-7 ile ilişkisine bakalım. Demin söylemiştik, nefslerini hüsrana düşürenlerle Yûnus Suresinin 7. âyet-i kerimesini.Yûnus-8’i de katmak mecburiyetindeyiz.

10/YÛNUS-7: İnnellezîne lâ yercûne likâenâ ve radû bil hayâtid dunyâ vatmeennû bihâ vellezîne hum an âyâtinâ gâfilûn(gâfilûne).
Muhakkak ki onlar, Bize ulaşmayı (hayatta iken ruhlarını Allah’a ulaştırmayı) dilemezler. Dünya hayatından razı olmuşlardır ve onunla doyuma ulaşmışlardır ve onlar âyetlerimizden gâfil olanlardır.


“Onlar ki Bize ulaşmayı dilemezler. Dünya hayatından razıdırlar. Dünya hayatıyla mutmain olurlar. Onlar âyetlerimizden gâfil olanlardır.”

10/YÛNUS-8: Ulâike me'vâhumun nâru bimâ kânû yeksibûn(yeksibûne).
İşte onların kazandıkları (dereceler) gereğince varacakları yer ateştir (cehennemdir).


Allahû Tealâ Yûnus-8’de: “Onların gidecekleri yer kazandıkları dereceler itibariyle ateştir.” diyor.

En’âm-12: “Onlar âmenû değillerdir ve onlar hüsranda olanlardır.”

Hüsranda olanlar, günahları sevaplarından fazla olanlardır. Gidecekleri yer cehennemdir. Yûnus-7’de de aynı şey söz konusu.

Yûnus-8: “ulâike me’vâhumun nâru bimâ kânû yeksibûn: Onların gidecekleri yer cehennemdir, ateştir kazandıkları dereceler itibariyle.”

Benzer konular