Âli İmrân Suresinin 174. âyet-i kerimesinde belirtilen rızanın hangi makamı içerdiğini açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Salâh Makamı (4. teslim: irade teslimi) » Âli İmrân Suresinin 174. âyet-i kerimesinde belirtilen rızanın hangi makamı içerdiğini açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Âli İmrân Suresinin 174. âyet-i kerimesinde belirtilen rızanın hangi makamı içerdiğini açıklar mısınız?

Âli İmrân Suresinin 174. âyet-i kerimesi:

3/ÂLİ İMRÂN-174: Fenkalebû bi ni’metin minallâhi ve fadlin lem yemseshum sûun, vettebeû rıdvânallâh(rıdvânallâhi), vallâhu zû fadlin azîm(azîmin).
Böylece onlara bir kötülük dokunmadan, Allah'tan bir nimet ve fazl ile geri döndüler. Ve Allah’ın rızasına tâbî oldular. Ve Allah "Büyük Fazıl" sahibidir.


“Ve böylece kendilerine bir kötülük dokunmadan, Allah'tan bir ni'met ve fazl ile geri döndüler. Ve Allah’ın rızasına tâbî oldular. Allah fazl’ıl azîm sahibidir.”
 
Burada Allahû Tealâ işaretini veriyor: “Fazl’ıl azîmin sahibidir.” Ve fazl ile geri döndüklerine göre, o fazlı almışlar. Yani irşad makamının rızasına (azîm rızaya) sahip olmuşlar. Fazl’ıl azîme sahip olmuşlar ve tabi rızaları da azîm rıza. Yani burası iradenin teslim edildiği noktaya ait olan bir işaret taşıyor.

Fazl’ıl azîm kelimesi, yeterli delildir ve bu seviye, iradesini Allah'a teslim eden bir kişinin veya kişilerin seviyesidir. “Geri döndüler.” dediğine göre Allahû Tealâ, çoğul. Allah'tan bir ni'met almışlar. Ni'met; iradelerinin Allah'a teslimi. Allahû Tealâ’dan bir ni'met; irşada memur kılınmakla vazifelenmeleri.

Benzer konular