Zilzâl Suresinin 7 ve 8. âyetlerini açıklayabilir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Zilzâl Suresinin 7 ve 8. âyetlerini açıklayabilir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Zilzâl Suresinin 7 ve 8. âyetlerini açıklayabilir misiniz?

Zilzâl Suresi 7 ve 8:

99/ZİLZÂL-7: Fe men ya’mel miskâle zerratin hayran yerahu.
Artık kim zerre kadar hayır işlerse onu görür.


“Artık kim zerre ağırlığınca hayır işlerse onu görür.” diyor Allahû Tealâ. “Onu görür.” diyor “yaşar” demiyor. “Onu görür.” 8. âyet-i kerime:

99/ZİLZÂL-8: Ve men ya’mel miskâle zerratin şerran yerahu.
Ve kim zerre kadar şer işlerse onu görür.


“Artık kim zerre ağırlığınca zerre kadar bir şerr (kötülük) işlerse, derecat kaybederse onu görür.”

Ne zaman görür? Kabirde görür. Kabirdeki 40 gün içerisinde o kişiye hayat filmi gösterilir ve kazandığı dereceler boyunca, kişiye büyük mutluluk yaşatılır orada. Gene kaybettiği dereceler karşılığında da bir büyük sıkıntıya sokulur kişi. Buna kabir azabı denir. Ama burada kişinin gördüğü nedir o zaman? Gördüğü şey hayat filmidir.

Hayat filminde kişi kendisini görür ve gördüğü şey, günahları nasıl işlediği, sevapları nasıl işlediğidir ve zerre kadar hayır işlerse onun hepsini görür. Çünkü bütün hayatı hem üç boyutlu; 1. özellik, hem bütün dereceler var; 2. özellik hem de bu üç boyutlu olan filmde hem düşüncelerinin filmi var. Kişinin bir olayı vücuda getirirken ne ölçüde taammüdle hareket ettiğinin kesin işareti, onun düşüncelerinin de filme alınmasıdır. Onu da görür kişi. O düşüncelerinin filminde de kazandığı ve kaybettiği dereceleri, fiiliyata soktuğu kesimde de kazandığı dereceleri görür ve böylece kişi ne kadar, zerre kadar kötülük yapmışsa onu mutlaka bütün boyutlarıyla görür. Zerre kadar iyilik işlemişse onu da görür, kazandığı ve kaybettiği derecelerle birlikte.

Benzer konular