Ra’d 18'de Allah’ın "Hüsna" olarak bahsettiği şey nedir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'ın Zat'ı » Ra’d 18'de Allah’ın "Hüsna" olarak bahsettiği şey nedir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Ra’d 18'de Allah’ın "Hüsna" olarak bahsettiği şey nedir?

13/RA'D-18: Lillezînestecâbû li rabbihimul husnâ, vellezîne lem yestecibû lehu lev enne lehum mâ fîl ardı cemîan ve mislehu meahu leftedev bihî, ulâike lehum sûul hısâbi ve me’vâhum cehennem(cehennemu), ve bi’sel mihâd(mihâdu).
Rab’lerine (Rabbinin emrine) icabet edenler için en güzeli vardır. Ve O'na icabet etmeyenler, yeryüzünde olanların hepsi ve bir o kadarı daha onların olsa, onu mutlaka fidye olarak verirlerdi. İşte onlar; onlar için hesabın kötüsü var. Ve onların barınacağı yer, cehennem; ne kötü bir döşektir.


Allah’ın hüsna olarak bahsettiği şey, Kendi Zatı’dır. Demin söyledigim gibi;
 
“vallahû indehu husnul meâb.”

“Allah’ın katındaki ahsen olan sığınak (buradaki ifadesiyle hüsna olan sığınak), Allah’ın Zat’ıdır.” diyor Allahû Tealâ.

Allah bir meabdır; sığınaktır. Meabların da hüsna olanı; en güzel olanı. Burada da “Rabb’lerine icabet edenler için en güzeli vardır.” diyor, “Hüsna olan vardır.” Allah’ın Zatı’dır. Daha ötede ne vardır? Daha ötede kişinin fizik vücudunu, nefsini ve iradesini Allah’a teslimi söz konusudur. Bunların arasındaki en güzeli, iradenin teslim edildiği noktadır ama Hüsna; Allah’ın Zat’ı için kullanılan özel bir terim.

Benzer konular