Nisâ 165 ile Mâide 19, Tâhâ 123 ve A’râf 172 arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Resûl ve Nebî » Nisâ 165 ile Mâide 19, Tâhâ 123 ve A’râf 172 arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Nisâ 165 ile Mâide 19, Tâhâ 123 ve A’râf 172 arasında bir ilişki var mıdır?

4/NİSÂ-165: Rusulen mubeşşirîne ve munzirîne li ellâ yekûne lin nâsi alâllâhi huccetun ba’der rusul(rusuli). Ve kânallâhu azîzen hakîmâ(hakîmen).
(Onlar) müjdeleyici ve uyarıcı resûllerdir ki, insanların, resûllerden sonra Allah’a karşı (bizi uyaran ve müjdeleyen bir resûl gelmedi diye) hüccetleri (delilleri) olmasın. Ve Allah, Azîz’dir, Hakîm’dir.


5/MÂİDE-19: Yâ ehlel kitâbi kad câekum resûlunâ yubeyyinu lekum alâ fetretin min er rusuli en tekûlû mâ câenâ min beşîrin ve lâ nezîrin fe kad câekum beşîrun ve nezîr(nezîru) vallâhu alâ kulli şey’in kadîr(kadîrun).
Ey Kitap ehli! Resûllerin (peygamberlerin) fetret devrinde (aralarının kesildiği zamanda), sizlere gerçekleri açıklayan Resûl’ümüz (elçimiz) gelmişti. “Bize bir müjdeleyici ve de uyarıcı gelmedi.” dersiniz diye (dememeniz için). Oysa size "müjdeleyici ve uyarıcı" bir Resûl gelmişti. Allah herşeye kaadirdir.


20/TÂHÂ-123: Kâlehbitâ minhâ cemîan ba’dukum li ba’dın aduvvun, fe immâ ye’tiyennekum minnî huden fe menittebea hudâye fe lâ yadıllu ve lâ yeşkâ.
(Allahû Tealâ şöyle) dedi: “İkiniz oradan (aşağı) inin! Hepiniz (şeytan ve siz), birbirinize düşman olarak. Bundan sonra Benden size mutlaka hidayet gelecek. O zaman kim hidayetime tâbî olursa artık o, dalâlette kalmaz ve şâkî olmaz.”


7/A'RÂF-172: Ve iz ehaze rabbuke min benî âdeme min zuhûrihim zurriyyetehum ve eşhedehum alâ enfusihim, e lestu birabbikum, kâlû belâ, şehidnâ, en tekûlû yevmel kıyâmeti innâ kunnâ an hâzâ gâfilîn(gâfilîne).
Ve kıyâmet günü, gerçekten biz bundan gâfildik (gâfilleriz) dersiniz diye (dememeniz için), senin Rabbin, Âdemoğullarının sırtlarından onların zürriyetlerini aldığı zaman onları, nefsleri üzerine şahit tuttu. (Allahû Tealâ şöyle buyurdu): “Ben, sizin Rabbiniz değil miyim?” Dediler ki: “Evet, (Sen, bizim Rabbimizsin), biz şahit olduk.”


“Kıyâmet günü biz bundan muhakkak ki gâfildik dersiniz diye yani dememeniz için senin Rabbin onların zürriyetlerini aldığı zaman onları nefsleri üzerine şahit tuttu. Allahû Tealâ buyurdu: “Ben sizin Rabbiniz değil miyim? Dediler ki:
 
“Evet. Sen bizim Rabbimizsin. Biz şahit olduk.”

Nisâ 165 ile Tâhâ 123 arasında kesin bir ilişki söz konusu. Tâhâ 123’de resûl olma açısından olmasa bile hidayetçiler açısından bunun paralelindeki bir sonuç. Ama bütün kavimlerdeki hidayetçilerin, başlarında olan kişileri düşünürsek bütün kavimlerde Allah'ın resûlleri var. Yani hidayetin gelmesi resûller eliyle mümkün. Allahû Tealâ bunu açıklıyor hepimize.

3. âyet. A’râf 172.
 
Orada da Adem (A.S)’dan günümüze kadar bütün insanlar orada kendilerine hayat veriliyor. Ve hepsini birden nefsleri üzerine şahadet söz konusu oluyor. Burada Allahû Tealâ resûllerden bahsetmiyor. Ama her 3 âyette de: “Biz bundan gâfildik dersiniz diye” ifadesi geçiyor. Her birinde “Bize bir müjdeleyici (bir resûl) gelmedi dersiniz diye.” geçiyor. Burada da “Bundan, biz bundan gâfildik dersiniz diye.” geçiyor. Bu açıdan bir ilişki var.  


Benzer konular