Mâide-19'a göre fetret dönemlerinde de resûllerin geldiğini söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Resûl ve Nebî » Mâide-19'a göre fetret dönemlerinde de resûllerin geldiğini söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mâide-19'a göre fetret dönemlerinde de resûllerin geldiğini söyleyebilir miyiz?

Mâide Suresinin 19. âyet-i kerimesinde Yüce Rabbimiz “Resûllerin arası kesildiğinde sizlere gerçekleri açıklayan resûlümüz gelmişti ki; “Bize müjdeleyici bir uyarıcı gelmediğini dememeniz için.” diyor. Bu âyetlere göre fetret dönemlerinde de resûllerin geldiğini, bizlerin de aynı bahaneyi uydurmamız için bize de resûl geldiğini uydurmamamız için bize de resûl geldiğini söyleyebilir miyiz?”

5/MÂİDE-19: Yâ ehlel kitâbi kad câekum resûlunâ yubeyyinu lekum alâ fetretin min er rusuli en tekûlû mâ câenâ min beşîrin ve lâ nezîrin fe kad câekum beşîrun ve nezîr(nezîru) vallâhu alâ kulli şey’in kadîr(kadîrun).
Ey Kitap ehli! Resûllerin (peygamberlerin) fetret devrinde (aralarının kesildiği zamanda), sizlere gerçekleri açıklayan Resûl’ümüz (elçimiz) gelmişti. “Bize bir müjdeleyici ve de uyarıcı gelmedi.” dersiniz diye (dememeniz için). Oysa size "müjdeleyici ve uyarıcı" bir Resûl gelmişti. Allah herşeye kaadirdir.


Burada Allahû Tealâ “Resûllerin arası kesildiğinde” demekle; “peygamber olan resûllerin arası kesildiğinde” diyor.

İşte 1400 yıldır dünya üzerinde peygamber yok. Peygamber Efendimiz (S.A.V) 14 asır evvel vardı, son peygamberdi, “hâtemen nebiyyin(nebiyyine)” idi. O’ndan sonra 14 asırdır peygamber yok. Şu anda da peygamber yok. Zaten olması mümkün değil. Çünkü “O, peygamberlerin sonuncusu.” Bundan sonra da kıyâmete kadar gene peygamber gelmeyecek.

Öyleyse “Peygamber resûllerin arası kesildiğinde sizlere gerçekleri açıklayan resûlümüz gelmişti.” diyor Allahû Tealâ.

Bakalım. Mâide Suresinin 19. âyet-i kerimesine beraberce:

yâ ehlel kitâbi: Ey kitap ehli!
kad câekum resûlunâ: Size resûlümüz gelmedi mi?
yubeyyinu lekum alâ fetretin min er rusuli: Size, sizin için açıklasın diye, beyan etsin diye yani Allah’ın âyetlerini beyan etsin diye… Resûllerin (peygamber resûllerin) fetret devrinde.
en tekûlû: Desin diye, dersiniz diye.
en tekûlû mâ câenâ min beşîrin ve lâ nezîrin: Bize bir müjdeci veya bir nezir (uyarıcı) gelmedi demeyesiniz diye dersiniz, diyor Allahû Tealâ.    
fe kad câekum beşîrun ve nezîr(nezîru): Size bir hamdolsun ki; müjdeleyici ve nezir (uyarıcı) bir resûl geldi.
Allah her şeye kadirdir:
Vallâhu: Allah.
alâ kulli şey’in kadîr(kadîrun): Herşeye kaadirdir.

Şimdi kardeşimiz sualini soruyor: “Bu âyetlere göre fetret dönemlerinde de resûllerin geldiğini, bizlerin de aynı bahaneyi uydurmamamız için bize de resûl geldiğini söyleyebilir miyiz?” diyor.

Evet. Allahû Tealâ’nın bir resûlü fetret devrinde gelmiştir. Son peygamberden 14 asır sonra.

Benzer konular