Evliya Çelebi'nin mevlitteki sözleri, Enfâl-29’daki furkanlarla günahların örtülmesidir diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Gışavet » Evliya Çelebi'nin mevlitteki sözleri, Enfâl-29’daki furkanlarla günahların örtülmesidir diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Evliya Çelebi'nin mevlitteki sözleri, Enfâl-29’daki furkanlarla günahların örtülmesidir diyebilir miyiz?

Es selâmu aleykum ve rahmetullâhi ve berekâtuhu! Muhterem Efendimiz! Hasretle mübarek ellerinizden hürmetle öperiz. Âcizane bir sorum var:

“Bir kez Allah dese aşk ile lisan,
Dökülür cümle günah misli hazan.”

Evliya Çelebi Hazretlerinin bu sözü ile Enfâl-29’daki âyetle Allah'a ulaşmayı dileyen kişiye verilen “Furkanlarla günahların örtülmesi” ifadesi aynıdır diyebilir miyiz?

8/ENFÂL-29: Yâ eyyuhâllezîne âmenû in tettekullâhe yec’al lekum furkânen ve yukeffir ankum seyyiâtikum ve yagfir lekum, vallâhu zul fadlil azîm(azîmi).
Ey âmenû olanlar! Allah’a karşı takva sahibi olursanız sizi furkan (hak ve bâtılı ayırma özelliği) sahibi kılar! Ve sizden (sizin) günahlarınızı örter ve size mağfiret eder (günahlarınızı sevaba çevirir). Ve Allah, büyük fazl sahibidir.


Eğer o kişi burada “Allah” derse, kişinin Allah'a olan aşkını, Allah'a ulaşma talebini ulaştırıyorsa, tamam. Ama ulaştırmıyorsa, tamam değil. Enfâl-29’da Allahû Tealâ, açık bir şekilde: “Allah'a ulaşmayı dileyin ki; takva sahibi olun ki” diyor. Takva sahibi olmak, Allah'a ulaşmayı dilemeden mümkün değil. Allah'a ulaşmayı dileyin ki; Allah size Furkanlar versin. Ve günahlarınızı örtsün.” diyor. Günahları örtülen bir kişinin de gideceği yer o zaman mutlaka cennet olur.

“Misli hazan” Hazan yaprağı gibi, bütün günahlar dökülür.” diyor. Ama Allah demesi yetmez. Allah'a ulaşmayı dilemesi lâzım kişinin. “Bütün günahları, hazan yaprağı gibi dökülür.” diyor kişinin. Gerçekten, kim, Allah'a ulaşmayı dilerse, Allah o anda bütün günahlarını yok ediyor kişinin.

Benzer konular