Allah’ın bir dostu olmak için dünya ni’metlerinden uzaklaşmamız mı gerekiyor?

Anasayfa » Ana Sayfa » İslâm » Allah’ın bir dostu olmak için dünya ni’metlerinden uzaklaşmamız mı gerekiyor?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allah’ın bir dostu olmak için dünya ni’metlerinden uzaklaşmamız mı gerekiyor?

Tam aksine dünya ni’metlerini benimsemek ve onlara sarılmak söz konusu. Dünya ni’metleri deyince neyi kastediyoruz? Meselâ yiyip içilecek şeyler, şarap, rakı; bunlar dünya ni’meti değildir. Ekmek dünya ni’metidir. Su dünya ni’metidir. Alkolsüz içkiler dünya ni’metidir. Ama nerede şeytan devreye girmişse, onlar dünya ni’meti değildir, ni’met değildir. Yasak olan, haram olan şeylerdir. Rakı içmek, şarap içmek, alkollü içkiler içmek Allahû Tealâ tarafından yasak kılınmıştır. Öyleyse bunlar ni’met değildir.

Sevgili kardeşlerim! Hepinizin hedefleri olmalı. İnsanlarla karşılaştığınız zaman onlara, onları kurtaracak olan şeyleri anlatmayı vazife edinmelisiniz. Çünkü siz biliyorsunuz. Onlar bilmiyorlar. Ne kadar hazin bir şeydir ki sevgili kardeşlerim, zamanımızda dîn hocaları insanlara İslâm’ın 7 safhasını değil; İslâm’ın 5 şartını anlatıyorlar ve zannediyorlar ki; insanlar ve kendileri namaz kılarlarsa, oruç tutarlarsa, zekât verirlerse, hacca giderlerse ve kelime-i şahadet getirirlerse cennete girecekler. Gerçi bir süre cehennemde kalacaklarmış ama ondan sonra çıkıp cennete gireceklermiş. Yani yaptıkları yanlışlıkların da bedelini ödedikten sonra cennete gireceklermiş. Acaba bu kadar hoca içerisinde hangi hoca bize cehennemden çıkıp da cennete girmenin var olduğunu Kur’ân-ı Kerim âyetleriyle ispat edebilir? Var mı böyle bir insan dünya üzerinde, bunu ispat edebilsin?

Sevgili kardeşlerim! Kur’ân-ı Kerim açık ve kesin bir şekilde neler yapmamız lâzımgeldiğini söylüyor. Yani İslâm’ın 5 şartı, namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek; bunların hepsi doğru değil mi? Hepsi doğru ama yetersiz. Bir insan Allah'a ulaşmayı dilemedikçe 1. kat cennetin sahibi olamaz. Mürşidine tâbî olmadıkça 2. kat cennetin sahibi olamaz. Tâbî olursa ruhunu Allah’a ulaştıracaktır. Ulaştıramazsa, 2. katta kalırsa 2. kat cennete girecektir. Ama ulaştıramazsa ruhunu Allahû Tealâ’ya 3. kat cennete giremez. Fizik vücudunu Allah’a teslim etmezse 4. kat cennete giremez. Nefsini teslim etmezse 5. kat cennete giremez. Muhlis olmazsa 6. kat cennete giremez. İradesini de Allahû Tealâ’ya teslim edemezse 7. kat cennete giremez. Görüyorsunuz ki; adım adım yükseliyor cennetler. Daha üst seviyede bir gayret, daha üst seviyede bir dîni hayat insanı daha üst seviyelere ulaştırıyor.

Bu arada Allah’ın mürşidlerine düşen görevlerin var olduğu vakıasıyla karşı karşıyayız. Bir insan mürşidine ulaşıp tâbî olmadıkça, o kişi 2. kat cennete giremez sevgili kardeşlerim! Hiçbir şey, Kur’ân-ı Kerim’deki emirlerin hiç birisi boşuna oraya konmamıştır. 7 kat cennet için 7 safha koyuyor Allahû Tealâ:

• Allah'a ulaşmayı dilemek
• Mürşide tâbiiyet
• Ruhun Allah’a ulaşması
• Fizik bedenin teslimi
• Nefsin teslimi
• Muhlis olmak ve
• İradeyi Allah’a teslim etmek

Sevgili kardeşlerim! Hangi konuda bir sualiniz varsa, biz her zaman açıkız. Bize her zaman ulaşabilirsiniz ve Allah’ın doğrularını öğrenebilirsiniz. İslam âlemi şu anda bir gaflet uykusundadır ve de İslâm’ın 5 şartıyla kurtulabileceklerini zannetmektedirler. Hepsi farz mıdır? Evet. Namaz kılmak farzdır. Oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek farzdır. Ama 1. kat cennet, bunları yaparak Allah'a ulaşmayı dilemeyi içine alan bir yeni hüviyet ister. Allah'a ulaşmayı dilemek yoksa İslâm’ın 5 şartı hiç kimseyi cennete götüremez. Kişi mürşidine tâbî olmamışsa 2. kat cennete asla giremez.

Bu mürşide tâbiiyet, önemli bir şey mi sevgili kardeşlerim? Son derece önemli. Çünkü o kişinin ruhunun vücudundan ayrılıp Allah’a doğru yola çıkan kafileye katılabilmesi, ancak Allah’tan mürşidini sorması ve o mürşide tâbî olması halinde geçerlidir. Tâbiiyetse o kişinin vücudundan ruhunun ayrılmasını garanti eder. Böyle bir şey nereye ulaştırır kişiyi? O kişinin ruhunun Allah’a ulaştığı noktaya ulaştırır. İşte sevgili kardeşlerim, ne olur kişi? Bu noktada ermiş evliya olur. Allah'a ulaşmayı dileyip ölseydi, 1. kat cennetin sahibi olarak ölecekti. Ölmedi kişi. Mürşidine tâbî oldu; 2. kat cennetin sahibi oldu. Sonra ruhunu da Allah’a ulaştırdı; 3. kat cennetin sahibi oldu. Burada kişi ölürse, 3. kat cennetin sahibi olarak ölür. Daha sonra kişinin fizik vücudunu Allah’a teslim etmesi söz konusu olur. Muhlis olması söz konusu olur. İradesini Allah’a teslim etmesi söz konusu olur. Bunların her birisi ayrı bir kademeyi ifade eder.

Benzer konular