İslâm’da zikrin önemi nedir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Zikir » İslâm’da zikrin önemi nedir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

İslâm’da zikrin önemi nedir?

İslâm’daki en önemli faktör zikirdir. Çünkü zikir yoksa İslâm yoktur. Zikir yoksa, teslim olmadığı için kişinin İslâm olması bu standartlarda söz konusu olmaz.

Sevgili kardeşlerim! Dînimiz teslim dînidir.

• Mutlaka ruhumuzu Allah’a teslim etmemiz,
• Fizik bedenimizi teslim etmemiz,
• Nefsimizi teslim etmemiz,
• İrademizi teslim etmemiz; 4 faktörün 4’ünü de teslim etmemiz hepsi Kur’ân-ı Kerim’de farz kılınmıştır.

Bir insan bunların hepsini yapabilir mi? Elbette yapabilir. Bütün kapılar herkese açıktır. Ama Allahû Tealâ, ‘herkes bunların hepsini yerine getirsin’ diye emretmesine rağmen, kişiler bunları yerine getirmeyince cehenneme mi girerler? Herkes girmez cehenneme. Allah'a ulaşmayı dilemeyen bir insan 1. kat cennete giremez. Mürşidine tâbî olmayan bir insan 2. kat cennete giremez. Ruhunu Allah’a ulaştıramayan bir insan 3. kat cennetine giremez ki bu mutlaka o kişinin Allah’tan mürşidini hacet namazını kılarak sormasını gerektirir. Ondan sonra o mürşid nerede olursa olsun, o mürşide ulaşmasını ve o mürşide tâbî olmasını gerektirir. Ancak o zaman o kişinin ruhu vücudundan ayrılır. Allah’a doğru yola çıkar ve Allah’ın Zatı’nda kaybolur.

Kişi hacet namazını kılar, mürşidinin ulaşamayacağı bir yerde olduğunu gördüğü zaman Allahû Tealâ’dan tekrar talepte bulunursa, Allahû Tealâ ona mutlaka kolaylık gösterecektir. Bunun nasıl bir kolaylık olduğunu şimdiden tahmin etmek söz konusu değil. Ama başka bir mürşidi salık verebilir Allahû Tealâ veya o kişiye mürşidine ulaşması için lâzımgelen imkânları temin eder. Allah’ın nasıl bir yol tayin edeceğini kimse bilemez. Ama bir insan Allah'a ulaşmayı dilesin de… O kişi gerçekten dilemişse Allahû Tealâ ona yardım etmesin; bu olmaz sevgili kardeşlerim! Mutlaka Allah’ın yardımına müesser olacaktır.

Öyleyse “Allah bizden ne istiyor?” sualinin cevabı: “Allah bizden teslim olmamızı istiyor.” şeklinde bir cevapla cevap verilebilir. İslam dîni teslim dînidir. Bütün insanlar için Allahû Tealâ mürşid tayin etmiştir. Kaldı ki; insanlar vekil mürşide de tâbî olabilirler.

İşte sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allahû Tealâ istiyor ki; onlar gereken her güzel işlemi tamamlasınlar ve ruhlarını da fizik bedenlerini de nefslerini de iradelerini de Allah’a teslim etsinler.

Allah razı olsun.

Benzer konular