Başka insanları mutlu etmeye çalışmak ibadet yapmak kadar önemli midir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Zikir » Başka insanları mutlu etmeye çalışmak ibadet yapmak kadar önemli midir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Başka insanları mutlu etmeye çalışmak ibadet yapmak kadar önemli midir?

Başka insanları mutlu etmeye çalışmak ibadetten öte bir hayırlılık taşır. Sevgili kardeşlerim! İbadet eden kişi, o yaptığı ibadetin karşılığı kadar Allahû Tealâ’dan derecat kazanacaktır. Ama bir başka insanı mutlu eden kişi hem o derecatı kazanacaktır hem de bir başkasını mutlu etmenin mutluluğunu yaşayacaktır. Öyleyse cemaat halinde yaşamak mecburiyetinde olan biz insanlar, niçin “mecburiyetinde” diyoruz? Çünkü bizim ihtiyacımız olan herşeyi kendimiz yapamayız. İhtiyacımızın belki hiç birisini biz yapmayız. Hepsini dışarıdan almak mecburiyetinde kalırız. Başka bir konuda çalışarak hayatını kazanmış olan biriysek böyle bir sonuca ulaşırız. Bize ulaşan hiçbir şey bizim yapımız olmayabilir. Bize ulaşan, satın almak mecburiyetinde kaldığımız herşeyi biz kazandığımız parayla alırız. Herkesin para kazanması kendi mesleğiyle alâkalıdır. Meslekler de her türlü mesleği içerdiği cihetle, insanlara eşit şans tanımaz.

Öyleyse bütün insanlar için sevgili kardeşlerim, en sağlam teknik başkalarını mutlu ederek mutlu olmaktır. Allahû Tealâ’nın İndi’nde bu sebeple, Allahû Tealâ’nın istediği bütün insanları mutlu etmek hedefi, etrafındaki herkese mutluluk vermek hedefi Allah’ın bütün insanları mutlu kılmak için ortaya koyduğu en güzel ve en kolay metottur. Hiç kimse yalnız yaşayamaz. Her şeyini kendisi gerçekleştiremez. İnsanlar öyle bir devirde yaşıyor ki; insanların ihtiyaç duyduğu herşey başka başka gruplar tarafından oluşturulmaktadır, vücuda getirilmektedir, çoğaltılmaktadır. Ve insanlar bu ihtiyaç duydukları şeyleri o insanlardan satın almaktadırlar. Buna mukabil kendileri de çalışarak para kazanmaktadırlar. Çalışmaların bir kısmı üretken çalışmaktır. Başkalarına bir şeyler üreterek, satarak yaşarlar. Bir kısmı başka başka mesleklerin sahibi olarak üretim yapmaksızın para kazanırlar. Onlar, meselâ öğretmenler öğrendikleri ilmi talebelerine öğretmek suretiyle maaşlarını alırlar.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için Allah’ın istediği hedefler var. Eğer tek kelimeyle bunun ne olduğu sorulursa: “Başka insanları mutlu etmek hedefi, mutluluk…” Öyleyse hepimizin görevi bu olmalı sevgili kardeşlerimiz! İnsanları mutlu etmek…

Allah razı olsun.

Benzer konular